Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 189
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 189

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 189 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 189

CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATIMDA ROMAN (1923-1950)

Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yıllarında Millî Edebiyat sanatçıları da eser vermiş, gözleme dayalı gerçekçi romanlar yazmışlardır. Sanatçılar bu dönemde Türkçülük akımının etkisiyle millî konuları, Anadolu’yu, yeni kurulan Cumhuriyet’in devrimlerini ve değerlerini konu edinmişlerdir. 1930’lardan itibaren sanatçılar Türk köylüsünün kimi sorunlarını, Anadolu’nun geri kalmış bölgelerindeki yaşamsal sıkıntıları eserlerinde ele almışlardır. Bu dönemde Halide Edip Adıvar’ın Sinekli Bakkal, Sadri Ertem’in Çıkrıklar Durunca, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Yaban, Reşat

Nuri Güntekin’in Yaprak Dökümü, Abdülhak Şinasi Hisar’ın Fahim Bey ve Biz, Peyami Safa’nın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Sabahattin Ali’nin Kuyucaklı Yusuf, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur adlı eserleri roman türünde öne çıkan ürünlerdir.

1928 yılında yayımlanan Acımak adlı romanda Reşat Nuri Güntekin; çalışkan, başarılı fakat acıma duygusundan yoksun Zehra Öğretmen ile babası Mürşit Efendi’nin bakış açılarından onların dramatik hayat öykülerini ele almıştır. Detaylı bir anlatımla geriye dönüş, iç konuşma ve iç çözümleme anlatım tekniklerinden sıklıkla yararlanılan eserde yazarın ele aldıkları, yaşanmış veya yaşanabilir izlenimi veren olaylardır. Bir ana olay etrafında gelişen birden fazla olayla meydana getirilen olay örgüsü ve geniş kişi kadrosu ile okuduğunuz eser bir romandır.

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) Okuduğunuz metinde geçen “Çehresi o kadar vakur ve sakindi ki Maarif Müdürü, böyle zamanlarda söylenmesi âdet olan beylik teselli sözlerine cesaret edemiyor, bekliyordu.” cümlesindeki altı çizili kelime grubunun anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz, tahmininizin doğruluğunu sözlüklerden kontrol ediniz.

  • Cevap:

beylik teselli sözlerine tahminim: sıradan, tekdüze avutma için söylenmiş sözler.

beylik teselli sözlerine TDK karşılığı: basmakalıp avunma ifadeleri.

Soru: 2) Okuduğunuz metnin temasını ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap:

Tema: Vicdan ve insan ilişkilerinde içsel çatışmalar.

Konu: Zehra’nın, babası Mürşit Efendi’nin geçmişteki davranışlarına duyduğu öfke ile onun hastalık sürecinde yüzleşme çabası.

Soru: 3) Metindeki çatışmaları bulunuz.

  • Cevap: Zehra’nın babasına duyduğu öfke ile vicdan arasında yaşadığı içsel çatışma. Zehra’nın idealist öğretmen kimliği ile babasına olan duygusal bağı arasındaki çelişki.

Soru: 4) Zehra’nın olay akışını etkileyen fiziksel, psikolojik ve ahlaki özellikleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap:

Zehra’nın özellikleri:

  • Fiziksel: Sağlam ve güçlü görünümü, kendine hakimiyeti simgeler.
  • Psikolojik: Katı, disiplinli, öfkeli fakat vicdan sahibi olması olayları şekillendirir.
  • Ahlaki: Dürüstlüğü ve adalet duygusu, kararlarında belirleyicidir.

Soru: 5) Metindeki kişileri tip ve karakter özellikleri gösterip göstermemeleri açısından inceleyiniz.

  • Cevap: Zehra, güçlü duygusal çatışmalar yaşayan, idealist öğretmen tipini temsil eder. Babası Mürşit Efendi, çevresi tarafından yanlış bilinen bir baba karakterini temsil eder.

Soru: 6) Metnin anlatıcısını ve bakış açısını tespit ediniz.

  • Cevap: Üçüncü tekil kişi anlatıcı ve ilahi (hakim) bakış açısı kullanılmıştır.

Soru: 7) Mürşit Efendi, kızlarını korumak uğruna kendi hayatından vazgeçen fedakâr bir babayı temsil eder. Bu açıdan baba rolünün toplumsal hayattaki önemi hakkında değerlendirme yapınız.

  • Cevap: Mürşit Efendi, çocuklarını korumak uğruna kendini feda eden bir baba olarak toplumda fedakâr bir babanın aile içinde ne denli önemli bir yere sahip olduğunu gösterir.

Soru: 8) Metnin içeriğini bireysel ve toplumsal gerçeklik açısından değerlendirdiğinizde neler söylersiniz?

  • Cevap: Bireysel düzeyde Zehra’nın yaşadığı iç çatışma, toplumsal düzeyde ise baba-çocuk ilişkilerindeki sorumluluk ve bağlar ele alınır. Toplumdaki bireylerin aile bağlarına yüklediği anlamı yansıtır.

Soru: 9) Romanın adını tema, konu ve ileti ile ilişkilendirirseniz yazarı romana ad vermede başarılı bulur musunuz? Siz yazar olsaydınız bu romana ne ad verirdiniz?

  • Cevap: Romanın adı, içerikteki vicdan temasına uygun bir seçimdir. Eğer farklı bir isim verecek olsaydım, “Vicdanın Sesi” ismini tercih ederdim.

Soru: 10) Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu, Yaprak Dökümü, Balıkesir Muhasebecisi adlı eserleri çok beğenilerek hem sinemaya hem de tiyatroya uyarlanmıştır. Onun Acımak adlı romanı da televizyonda dizi olarak yayımlanmıştır. Yazarın eserlerinin bu ilgiyi görmesini nasıl yorumlarsınız? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Reşat Nuri Güntekin, toplumu, toplumun yaşantısını, problemlerini gerçeğe uygun bir şekilde eserlerine almıştır. Bu yüzden halkın beğenisini kazanmıştır.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 189 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum