Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 188
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 188

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 188

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

ROMAN TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ VE TÜRK EDEBİYATINDAKİ GELİŞİMİ

Roman gerçek ya da gerçeğe uygun olay veya durumları kişi, mekân ve zaman unsurlarına bağlı olarak anlatan uzun, kurmaca bir nesir türüdür. Roman; kişi (şahıs), mekân (yer), zaman ve olay örgüsü olarak adlandırılan yapı unsurlarından oluşur.

Roman, Batı edebiyatına özgü bir türdür ve bizim edebiyatımıza Tanzimat Dönemi’nde girmiştir. Tanzimat Dönemi’nden önce edebiyatımızdaki Leyla ile Mecnun gibi mesneviler, Kerem ile Aslı gibi halk hikâyeleri, meddah hikâyeleri, destanlar gibi olay çevresinde gelişen, anlatmaya dayalı bize özgü eserler uzun anlatı ihtiyacını karşılayan edebî türlerimizdir. Tanzimat Dönemi’nde Yusuf Kamil Paşa’nın Fransız yazar Fenelon’dan çevirdiği Telemak adlı eser edebiyatımızdaki ilk çeviri romandır. Şemsettin Sami’nin Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat adlı eseri de ilk yerli romanımızdır. Namık Kemal’in İntibah adlı romanı ise ilk edebî romanımızdır. Servetifunun Dönemi yazarlarından Halit Ziya Uşaklıgil, Batılı tarza uygun roman örneklerini veren yazarımızdır.

Tanzimat Dönemi’nde Namık Kemal’in Cezm’r, Ahmet Mithat Efendi’nin Felatun Bey He Rakım Efendi, Henüz On Yedi Yaşında; Samipaşazâde Sezai’nin Sergüzeşt, Recaizade Mahmut Ekrem’in Araba Sevdası; Servetifünun Dönemi’nde Halit Ziya Uşaklıgil’in Mai ve Siyah, Aşk-ı Memnu; Mehmet Rauf’un Eylül; Servetifünun Dönemi’nde yaşamasına rağmen bağımsız kalan Hüseyin…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 188 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum