Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 180
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 180

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 180 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 180

Soru: 2) 1. Metin
Fikir adamıyım, bilim adamıyım ben; derin derin düşüncelerimden çıkıp da süslenmeye, dış güzelliklerle uğraşmaya ayıracak vaktim mi var benim? Okuyup okuyup da içimi bezeyeyim, kafamı donatayım, yeter bana. Ama görenler beni beğenmeyeceklermiş, varsınlar beğenmesinler! Öyle görünüş düşkünü kimselerin diyeceklerinden bana ne? Ben geçici şeylerle, istedik mi çıkarıp atabileceğimiz şeylerle değil, bizim ta içimize işleyen, benliğimizi yoğuran meziyetlerle övünen insanlardanım; onlarla yetinmeyip bir de dışa bakanlar uzak olsunlar benden, onlarla düşüp kalkmayı ister miyim ben?
2. Metin
İçinde bulunduğumuz bu son bir ay benim için kitap fuarlarını dolaşma dönemi oldu. Diyarbakır, Bursa, İstanbul, İsparta, İğdır, Kahramanmaraş şimdiye kadar gidebildiğim yerler. Bundan sonra gene bu ay içinde Mardin, Gemlik, Kırıkkale seyahatlerim olacak. Ve sanırım bu yılın kültürel gezilerini böylece noktalamış olacağım. Ziyaret ettiğimiz her bir kentimizden olumlu, keyifli, zevkli ve öğretici izlenimlerle ayrıldım. Kahramanmaraş’a ise bu defa Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesinin açılışı dolayısıyla gittim. Müze, 6 Mart Çarşamba günü açılışını gerçekleştirdi. Bu iki parça için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) 1. metinde nesnel, 2. metinde öznel anlatıma başvurulmuştur.
B) Her iki metin de güncel bir konu hakkında okura öznel düşünceler iletmek için yazılmıştır.
C) Her iki metinde de okurla karşılıklı konuşur gibi bir üslup benimsenmiştir.
D) 1. metinde açıklayıcı anlatımdan, 2. metinde tartışmacı anlatımdan yararlanılmıştır.
E) 1. metin sohbet, 2. metin fıkra türünde yazılmıştır.

  • Cevap: E

Soru: 3) Ben yaradılışımdan güzel değilim.” deyip de boyununu bükmek olur mu? Medeniyet dediğiniz, bir bakıma tabiatla savaşmak, tabiatı olduğu gibi bırakmayıp düzeltmek, insan oğlunun istediği hâle getirmek değil midir? Öyle olunca insanlar arasındaki çirkinlikleri de “Ne yapalım, öyle doğmuş onlar!” diyip çirkin bırakamayız, onlarıda elimizden geldiğince güzelleştirmek borcumuzdur… Bu parçada numaralanmış yerlerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: B

Soru: 4) Nasrettin Hoca, fıkralarda (I) Anadolu halkının yaşama biçimini, güldürü öğesini, alay ve eğlenme türünü, övgü ve yergi becerisini dile getirmiştir. Fıkralarının odağında (II) sevgi, yergi, övgü, alaya alma, gülünç duruma düşürme, kendi kendiyle çelişki yaşama vardır. O, kimi zaman (III) bilgin, uysal, utangaç, atak, şaşkın, kurnaz, korkak, atılgan gibi çelişkili nitelikler sergiler. (IV) Karşısındakinin durumuyla çelişki içinde bulunma, gülmecelerinin egemen öğesidir. Bu öğeler (V) Anadolu insanının belli olaylar karşısındaki tutumunu yansıtan düşünce ürünlerini oluşturur. Bu parçada numaralanmış öğelerden hangileri nesne değildir?

A) I ve II
B) I ve V
C) II ve IV
D) III ve IV
E) IV ve V

  • Cevap: C

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 180 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum