Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 178
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 178

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 178 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 178

SOHBET VE FIKRA ÜNİTESİNİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

A. Aşağıdaki soruları verilen metne göre cevaplayınız.

ADSIZ KÖŞK

Üzerinde benim adım da bulunan bir kitaptan söz açarsam ayıp mı olur? Neden ayıp olsun? Onu ben yazmadım, ben dilimize çevirdim. Sevdiğim bir kitap olduğu için dilimize çevirdim, sevdiğim bir kitap olduğu için sözünü de ediyorum.
Çeviren değil, yazan ben olsam gene ne çıkardı? İnsanın kendisini söylemesi değil, kendini övmesi ayıptır. Kendimizi övmeden söyliyemez miyiz? Montaigne’e bakın. Koca Montaigne! Kitabında hep kendini söyler durur, ama övündüğü, böbürlendiği yoktur; Montaigne denilen insan oğlunda gördüklerini anlatıyor. En iyi bildiği insan o değil mi? Elbette ki en iyi onu söyleyip anlatacak. Andre Gide’e: “Sanatta hiç ben dememeli, cher!” diye sıkı sıkı tembih eden Oscar VVilde’ın yazılarında ise, hemen her satırda, biz’lerin, o’ların arkasına gizlenmiş bir bencillik vardır. Okuyanı rahatsız eden bir bencillik. Oscar Wilde ben diye değil, o diye övünür. Dorian Grey’in Resmi’ni okumuşsunuzdur, Sir Henry’yi bir düşünün, onun her sözünde Oscar Wilde böbürlene böbürlene hep kendini söylemez mi? O kitabı ne zaman açtımsa içimden Sir Henry’yi tokatlamak geldi; sıkıldım, sonuna kadar okuyamadım. Ama kendilerini övmeği, böbürlenmeği zaten sevenler Oscar VVilde’a da, onun gibilere de bayılırlar. Keyifleri bilir, dünyada zevk bir türlü olacak değil ya! Ben gene kendi sözüme döneyim.
Alain-Fournier’nin Le Grand Meauines adlı romanını Adsız Köşk diye dilimize çevireli iki yıl oldu. Okuyanlar bilmem beğendiler mi? Birkaç kişi bana “Pek sevdik.” dediler.
(…)
Nuru İlah Ataç, Söyleşiler

Soru: 1) Metnin konusunu, iletisini, hedef kitlesini tespit ediniz.

  • Cevap:

Metnin konusu: Yazarın Adsız Köşk adlı kitabı çevirmesindeki gerekçeler

Metnin iletisi: Bir kitabın çevirisi yapılırken çevirmen de bir açıdan yazarın yerine geçer.

Metnin hedef kitlesi: Yazarın okur kitlesi, Adsız Köşk kitabına ilgi gösterenler, edebiyata ilgi duyan, okumayı seven kitle.

Soru: 2) Okuduğunuz metnin türünü belirleyiniz. Türün öne çıkan belirgin özelliklerini söyleyiniz.

  • Cevap: Metnin türü söyleşidir. Yazarın düşüncelerini kanıtlama çabasına girmeden ortaya koyması, okurla sohbet ediyormuş gibi bir üslubu benimsemesi türün öne çıkan belirgin özellikleridir.

Soru: 3) Yazarın okura yaklaşımı hakkında değerlendirme yapınız.

  • Cevap: Yazar, okuru yönlendirmeden, düşüncelerini ispatlamaya çalışmadan bir konuşma havası içinde okura yaklaşmıştır.

Soru: 4) Metinde yararlanılan anlatım biçimini ve düşünceyi geliştirme yollarını tespit ediniz.

  • Cevap: Metinde tartışmacı anlatım biçiminden yararlanılmıştır. Örnekleme, tanık gösterme ve sorulara bağlama ise metinde yararlanılan düşünceyi geliştirme yollarıdır.

Soru: 5) Kişisel görüşleri ortaya koyma açısından metni değerlendirirseniz yazar hakkında neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Yazar, özgün ve kişisel düşüncelerini rahatça ifade eden biri. Kendine güvenen, ancak kibirden uzak bir yaklaşımı var. Sanat ve edebiyat üzerine düşünceleri derin, fakat bunu yalın bir dille okuyucuya aktarıyor.

Soru: B) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri verilen ifadelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız.

(fıkra, mizahi fıkra, sohbet, Ahilik, düzeltme, kesme)

  • Cevap:

1. Okuru karşısına alarak sanki onunla konuşuyormuş gibi bir üslupla yazılan sohbet türünde yazar, okurun hoşça vakit geçirmesini sağlayarak okura kendi düşüncelerini iletir.
2. Fıkra gazete ve dergilerin belli sütunlarında yayımlanan, güncel konuları ele alan düzyazı türüdür.
3. Mizahi fıkra içinde gülmece öğesi barındıran, güldürürken düşündürmeyi amaçlayan kısa öyküdür.
4. Ahilik XIII. yüzyıldan itibaren Anadolu’da etkin bir rol üstlenerek ahlaki ve sosyal öğretileri olan bir mesleki örgüttür.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 178 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum