Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 176
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 176

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 176 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 176

A. Sözlü İletişim Tür ve Tekniklerini Tanıma

Geleneksel kültürümüzün önemli bir parçası olan sohbet toplantıları sosyal, kültürel ve ekonomik bir işleve sahipti. Kurallara sahip sohbetler belli zamanlarda ve genellikle kapalı mekânlarda yapılırdı. Halk müziğini, danslarını, çeşitli oyunları bünyesinde barındıran bu sohbetlerde işten arta kalan zaman diliminde sohbet edilir ve eğlenilirdi. Bu eğlencelerde eğitim önemli bir özelliğe sahipti. Sohbetlere katılacak kişilerin belli bir gruptan olma zorunluluğu da yoktu. İyi bir ahlaka sahip olan herkese açık bu sohbetler ile ayrımcılığın önüne geçilirdi. Toplumsal dayanışmayı ve kişiliğin gelişimini sağlayan sohbetler; dostluk, yardımseverlik, vatan sevgisi gibi önemli değerlerimize yönelik tutum ve davranışların sahiplenilmesini sağlardı. Türk toplumundaki sohbet kültürü, o kadar köklü bir geçmişe ve öneme sahiptir ki 2010’da UNESCO (YUNESKO)* tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesi’ne kaydedilmiştir. Kültürümüzdeki sohbet toplantıları yörelere göre
farklı isimlendirilmiştir. Örneğin ülkemizin farklı bölgelerinde sohbetler “Yâren, Ateş Gezmesi, Kür- sübaşı, Barana, Helva Sohbetleri, Muhabbet Gecesi, Sıra Gecesi, Velime (Eyvan) Gecesi” gibi değişik isimlerle adlandırılır. Bu sohbetler farklı uygulamalara sahip olsa da içerik, düzenlenme biçimi, katılımcılar ve amaç açısından birçok ortak noktaya sahiptir.

Türk toplumundaki sohbet kültürü oldukça eskidir. Sohbet toplantılarının en köklü olanları XIII. yy. Anadolu’sunda ekonomik, siyasi, askerî ve toplumsal bir oluşum olarak öne çıkmış Ahi teşkilatında yapılanlardır. Sanat, ticaret ve ekonomi alanlarıyla ilgili localarda, genellikle akşamları zaviyelerde toplanılarak yemek yenen, sohbet edilen, eğlenilen bu mesleki teşkilatta toplumda saygınlık kazanmak için temel ahlaki ilkeler öğretilirdi. Sohbetlerde menkıbeler, fütüvvetnameler anlatılır, insanların Türk-İslam kültürünü edinmesi sağlanırdı.

Günümüzde sohbet kültürünü yaşatmak için birçok yörede sohbet toplantıları yapılmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 176 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum