

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 166

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 166 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 166
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Bu metinden alınan “İnsan kalbi de pek gevrek bir şeydir.” ve “İnsan belki kısa bir zaman için aldatır ama çabucak da foyası meydana çıkar.” cümlelerindeki altı çizili kelimenin ve kelime grubunun anlamlarını cümlelerin bağlamlarından tahmin ediniz, tahmininizin doğruluğunu sözlüklerden kontrol ediniz.
- Cevap:
Gevrek
- Gevrek kelimesi tahminim: Sert olan ve çabuk kırılan maddenin özelliği
- Gevrek kelimesi TDK karşılığı: Kolayca kırılıp ufalanan
Foya
- Foyası meydana çıkar tahminim: Ortaya çıkmaması için uğraşılan gizli özellik, kusur
- Foyası meydana çıkar TDK karşılığı: Parıltısını artırmak için elmas taşlarının altlarına konan ince metal yaprak. (foyası meydana (veya ortaya) çıkmak: bir olay dolayısıyla bir kimsenin kötü niteliği ortaya çıkmak)
Soru: 2) Tatlı Dile Dair adlı metnin konusunu ve ana düşüncesini bulunuz.
- Cevap:
Konu: Tatlı dilin insan ilişkilerindeki önemi
Ana düşünce: Tatlı dil insanları mutlu eder, gönülleri kazanır ve birçok sorunu çözer.
Soru: 3) Tatlı dilli olmanın yararlarını anlatmak için metinde yazarın yararlandığı benzetmeye, örneklemeye ve karşılaştırmaya örnekler gösteriniz. Bu düşünceyi geliştirme yollarının metne katkılarını değerlendiriniz.
- Cevap:
Benzetme: “Mademki tatlı dil her kapıyı açan sihirli bir anahtardır.”
Örnekleme: “Adana, Mersin, Kahramanmaraş gibi Güney ve Güneydoğu vilayetlerimizde halk ağzında ‘dil’ kelimesi ‘anahtar’ manasında kullanılır.”
Karşılaştırma: “İnsan kalbi de pek gevrek bir şeydir. Acı dil onu nasıl kırıverirse tatlı dil de imar eder.”
Katkıları: Bu düşünceyi geliştirme yolları okuyucunun tatlı dilin etkisini daha net anlamasına yardımcı olur ve metni ilgi çekici kılar.
Soru: 4) Okuduğunuz metnin içeriğini toplumsal gerçeklik açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Metin insan ilişkilerinde dilin ve iletişimin önemini vurgular. Yazar tatlı dilin çatışmaları önlediğini, insanları birbirine yaklaştırdığını ve daha olumlu bir sosyal ortam yarattığını belirtir. Bu, günlük hayatın gerçekliğiyle de örtüşür.
Soru: 5) Yazarın ‘Tatlı dil, insan için başlı başına bir kuvvettir.” ve “Gönülleri fetheden tatlı dil bütün gücünü gönülden alır.” tespitleri hakkındaki düşüncelerinizi açıklayınız.
- Cevap: Bu tespitler insan ilişkilerinde dilin ne kadar güçlü bir araç olduğunu vurgular. Tatlı ve nazik bir dil sadece bir iletişim aracı değil, aynı zamanda insanların kalplerini kazanan bir etkiye sahiptir. Bu tespitler doğru çünkü insanlar içtenlikle konuşan, kırıcı olmayan kişilere daha olumlu yaklaşırlar.
Soru: 6) Metnin dil ve anlatım özelliklerine yönelik aşağıdaki değerlendirmelerden hangilerinin doğru olduğunu belirleyerek ilgili kutucukları işaretleyiniz.
- Cevap:
(D) Bağlı ve sıralı cümleler kısa tutularak az sözle etkili bir anlatım sağlanmıştır.
(D) Deyim kullanımına fazlaca yer verilerek etkili bir üslup sağlanmıştır.
(D) Anlamı okur tarafından bilinmeyecek kelimelerden uzak durulmuştur.
(D) Kelimelerin genellikle gerçek anlamlarına yer verilerek anlaşılırlık esas alınmıştır.
(D) Düşünceler kanıtlanma yoluna gidilmeden verilmiştir.
(Y) Devrik ve eksiltili cümleler tercih edilerek okur düşünceye dâhil edilmiştir.
(Y) Ortaya konan yargılar elden geldiğince kanıtlanmıştır.
(Y) Yoğun ve etkili söz sanatı kullanma yoluna gidilerek duygusal etki sağlanmıştır.
Soru: 7) “Dilim seni dilim dilim dileyim, başıma geleni senden bileyim.” ve “Buğday ekmeğin yoksa dilin de mi yok?” atasözlerindeki iletileri okuduğunuz metindeki iletiyle karşılaştırınız.
- Cevap: Her iki atasözü de dilin gücünü ve etkisini vurguluyor, tıpkı “Tatlı Dile Dair” metnindeki gibi. Her iki atasözü de dilin gücünü, insan ilişkilerindeki önemini anlatırken metindeki ile aynı doğrultuda dilin insanlara kazandıran ya da kaybettiren bir araç olduğunu vurgular.
Soru: 8) Sevgiye dayalı, yapıcı bir üslupla konuşmanın aşağıda verilen tutum ve davranışlardan hangilerini daha çok geliştirdiğini belirleyerek ilgili kutucukları işaretleyiniz.
- Cevap:
(X) Açık ve anlaşılır olma
(X) Alçak gönüllü olma
() Cömert olma
(X) Doğru sözlü olma
(X) Güvenilir olma
(X) İş birliği yapma
(X) Merhametli olma
() Toplumu önemseme
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 166 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum