11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 165
“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 165 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 165
noksanlarını bilen bazı zeki insanlar susmayı becermek suretiyle işlerinde muvaffak olurlar. Bütün ömürleri boyunca sustukları için yükselmiş insanlar çoktur. Ama asıl muvaffakiyet konuşmakla olur. Güler bir yüz, tatlı bir dille tamamlandığı zaman insana bütün kapılar açılır. Söze başlarken de söylediğim gibi tatlı dil, sevimli görünmeyen, hatta soğuk intibaını veren yüzleri bile ısıtır, cana yakın kılar. Tatlı dile bütün kapıların açılması bundandır. Tabii bilirsiniz, Adana, Mersin, Kahramanmaraş gibi Güney ve Güneydoğu vilayetlerimizde halk ağzında “dil” kelimesi “anahtar” manasında kullanılır.
(…)
Hakikaten dilin tatlı dil olmak şartıyla aşamayacağı kapı, çözemeyeceği düğüm yoktur.
Gönüller onunla fethedilir. Tarihte tatlı dille memleketlerin bile fethedildiği görülmüştür.
Bilhassa kadın hükümdarlar dilleriyle komşu krallardan hayli toprak koparmışlardır. Zaten bütün mesele gönülleri fethetmeye dayanır.
En usta politikacılar, milletleri dövüştüren politikacılar değildir, gönülleri fethederek topladıkları sevgi ile işlerini gören politikacılardır.
Mademki tatlı dil her kapıyı açan sihirli bir anahtardır, öyle ise ne duruyoruz, dilimizi tatlılaştıralım diyen bilmem bulunur mu? Çünkü bu, ha deyince olacak işlerden değildir. Gönülleri fetheden tatlı dil bütün gücünü gönülden alır, insanın dilinin tatlı olması için gönlünün tatlı, iyi olması lazımdır. Kötü bir adamın dökeceği tatlı dil, tilkinin kargaya döktüğü tatlı dil gibidir. İnsanı belki kısa bir zaman için aldatır ama çabucak da foyası meydana çıkar. Hakiki tatlı dil iyi insanda olur. Yüreği merhametle, sevgi ile dolu insanın dili de kendiliğinden tatlılaşır. Bu geçici dünyada gönül yıkmanın, kalp kırmanın beyhudeliğini idrak edecek kadar olgun bir hayat anlayışına varmalı ki insan, en küçüğünden en büyüğüne kadar tatlı dille, güler yüzle hitap edebilsin.
(…)
Gönülden temenni ederim: Hayatınız güler yüzlü, tatlı dilli insanlar arasında geçsin.
Şevket Rado, Eşref Saat (Metnin orijinal yazım ve noktalamasına uyulmuştur.)
(Kısaltılmıştır.)
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATIMDA SOHBET TÜRÜ
Cumhuriyet Dönemi, birçok düzyazı türünde olduğu gibi sohbet türünde de önemli gelişmelerin görüldüğü bir dönemdir. Bu dönemde yazarlar yalın bir dille toplumsal hayatın birçok ayrıntısına yönelik sohbet türünde metinler yazmışlardır. Bu dönemde Nurullah Ataç’ın Söyleşiler, Şevket Rado’nun Eşref Saat, Suut Kemal Yetkin’in Edebiyat Konuşmaları, Ahmet Kabaklı’nın Sohbetler adlı kitapları sohbet türündeki eserlere örnek verilebilir.
Tatlı Dile Dair adlı metinde yazar, her dönemde ve zamanda okurun ilgisini çekecek bir durum olan tatlı dilli olmayı konu edinmiş, yer yer okuruna sorular yöneltip okuruyla konuşma havası oluşturan bir anlatımı benimsemiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 165 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.