

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 163

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 163 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 163
Soru: 3) Sizce okuduğunuz metin türünün ortaya çıkmasında yayın organlarının ve teknolojik gelişmelerin etkisi var mıdır? Düşüncelerinizi belirtiniz.
- Cevap: Evet, yayın organları ve teknolojik gelişmeler, sohbet türünün yayılmasında etkili olmuştur. Gazetelerin daha çok kişiye ulaşması ve matbaacılığın gelişmesi bu tür yazıların hızla okuyucuya ulaşmasını sağlamıştır. Radyoyla birlikte sohbet türü radyo konuşmaları olarak yayılmıştır.
Soru: 4) Metinde yazarın okurla konuşuyormuş havasındaki üslubuna örnekler gösteriniz.
- Cevap: “Yeraltında babam bıyığı! Nedir o, bil? diye küçük iken dadınız veya komşu Habibe Molla’nın söylediği bilmeceyi halletmek için ne kadar zahmet çektiğinizi hatırlıyor musunuz?” “Ah! Şimdi, o kadınlar nerede? Hele, o zeki çocuklar ne oldular?” gibi cimleler yazarın okurla konuşuyormuş havasındaki üslubuna örnektir.
Soru: 5) Bu metinde yazar deyimlerden fazlaca yararlanmıştır. Bu deyimleri bulunuz. Yazarın deyimlere sıklıkla yer vermesinin nedenlerini belirtiniz.
- Cevap: Metinde “zahmet çekmek, zihinlerini bilemek, kaşını çatmak” gibi deyimlere yer verilmiştir. Yazar deyimlerle anlatımını daha canlı ve akıcı hale getiriyor, halk dilini kullanarak okura yakınlık sağlıyor.
Soru: 6) Okuduğunuz metinde metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları tespit ediniz. Dönemin gerçekliğiyle metnin ilişkisini değerlendiriniz.
- Cevap: Metinde o dönemin çocuk oyunları ve bilmeceleri yer alıyor. Bu da dönemin toplumsal yaşamını ve çocukların zihinsel gelişimine verilen önemi gösteriyor. Ayrıca “askı” ve “muamma” gibi eğlenceler dönemin kültürel hayatını yansıtıyor.
Soru: 7) Yazarın metinde edebî yönden benimsemediği kitleye eleştirilerini birkaç kez yönelttiği bölümleri bulunuz. Yazarın eleştirel yaklaşımındaki üslubu hakkında neler söylersiniz?
- Cevap: Yazar, “Dekadanlar”ı ve onları destekleyenleri birkaç kez eleştiriyor. Eleştirilerini mizahi bir dille yapıyor, bu da yazısına daha hafif ve eğlenceli bir hava katıyor.
Soru: 8) Yazarın intihalin yanlışlığıyla ilgili ortaya koyduğu gerçekliği değerlendirip bu durumu manevi ve evrensel değerler açısından yorumlayınız.
- Cevap: İntihal konusuna değinerek yazar başkalarının fikirlerini çalmayı eleştiriyor. Manevi ve evrensel olarak dürüstlük ve özgünlük vurgulanıyor, bu da evrensel değerlerle örtüşen bir eleştiridir.
Soru: 9) Bu metinden yazarın bağlı olduğu edebî yönelim hakkında çıkarımlarda bulununuz.
- Cevap: Yazar, gözlemlerini mizahi ve samimi bir dille anlatıyor. Bu durum, onun toplumsal gerçekleri ele alan, halk diline yakın bir edebî yönelimi olduğunu gösterir. Ayrıca Ahmet Mithat Efendi’nin yazarlık geleneğini devam ettirmiştir.
Soru: 10) Yazar (anlatıcı) ele aldığı konuyu okuruna anlatırken taraflı mıdır? Yazar, okurunu yönlendirmekte midir? Yazarın bu tutumları metnin bakış açısını etkilemiş midir? Açıklayınız.
- Cevap: Yazar, zaman zaman ele aldığı konulara eleştirel yaklaşarak taraflı davranıyor. Dekadanları eleştirdiği bölümlerde okurunu da bu yönde etkileyebilir. Bu da metnin bakış açısını eleştirel bir yöne çekiyor.
Soru: 11) Yazar, Şehir Mektupları adlı eserinde yer alan bazı metinlerde Ajans Enternasyonal başlığı altında İstanbul’un tanınmış gazetelerinden, Avrupa’dan haberler vermiştir. Gerçekte böyle bir ajans yoktur, bu adı yazar uydurmuştur. Bu bölümde haberleri, semtlerin isimlerini veya haberi aldığı gazetelerin isimlerini belirterek İstanbul’un kimi aksaklıklarını ya da Dekadanları eleştirmiştir. Fazilet Özenç, Şehir Mektupları Yazarın böyle bir yöntemi benimsemesini dönemin koşullarını göz önüne alarak yenilik açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Yazar, Ajans Enternasyonal başlığıyla eleştirilerini mizahi bir şekilde yaparak o dönemin eksiklerini ve sorunlarını ince bir ironiyle dile getiriyor. Bu, o dönemde gazete ve haber ajanslarının halk üzerindeki etkisini de eleştiriyor.
Soru: 12) Yazar niçin dekadanları eleştirmektedir? Hazırlık bölümündeki araştırmanıza dayanarak soruyu yanıtlayınız.
- Cevap: Yazar, dekadanları “yabancı ve yozlaşmış” olarak görüyor. Bu nedenle onları, Türk edebiyatına zarar verdikleri için eleştiriyor.
Soru: 13) Günümüzde sohbet türünde metinlerin yazılmasının toplum ve kültür hayatına ne gibi katkıları olabilir?
- Cevap: Günümüzde sohbet türü yazılar, toplumun farklı kesimlerinin kültürel ve sanatsal konularda daha fazla bilgi sahibi olmasına katkı sağlayabilir. Ayrıca samimi bir dil kullanıldığı için okuyucuların ilgisini çekip kültürel farkındalık artırabilir.
Soru: 14) Metinde sözü edilen hangi bilmece ilginizi çekti? Niçin?
- Cevap: “Bir küçücük fıçıcık, içindedir turşucuk” bilmecesi ilgimi çekti. Çünkü hem komik hem de cevabı ilginç.
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 163 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum