Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 150

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 150

Bu ünitede ele alınan “lale” ile ilgili genel ağda bir araştırma yapacağımızı varsayalım. Herhangi bir arama motoruna “lale” yazdığımızda yaklaşık 24.600.000 sonuç bulunur. Bunların tamamını incelemek olanaksızdır. Bu genel aramayı “edebiyatta lale” biçiminde sınırlandırırsak bu kez de yaklaşık 1.430.000 sonuca ulaşırız. Aramamızı “Türk şiirinde lale ile ilgili makale pdfleri” biçiminde daha da sınırlandırırsak bu kez 867 sonuca ulaşırız. Görüldüğü gibi genel ağ ortamında bir konuyla ilgili yapılacak araştırmada konuyu sınırlandırmak bize zaman ve nitelik açısından büyük kolaylıklar sağlamaktadır. (Bu araştırma 15.01.2022’de, saat 16.30’da yapılmıştır.)
Genel ağdaki her paylaşım doğru veriler içermez. Bu nedenle araştırma yapılırken dikkatli olunmalı, güvenilir sitelerden yararlanılmalı, alanında yetkin uzmanların çalışmaları esas alınmalıdır. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna (TÜBİTAK) bağlı bir birim olan Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM), Millî Kütüphane tarafından yayımlanan Türkiye Makaleler Bibliyografyası ve Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi Veri Tabanı, Devlet Personel Başkanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu gibi kurum ve kuruluşların yayınlarından yararlanılabilir. Birçok ulusal ya da uluslararası üniversitenin veri kaynağı sistemleri de genel ağda kaynak taraması ve araştırma yapılırken başvurulabilecek güvenilir kaynaklardandır.

2. Planlama

Yazılacak metin amaca göre bölümlere ayrılır. Metindeki içeriğin düzeni oluşturulur. Düşünce ve bilgilerin sıralaması yapılır. Kaynak taramasında elde edilen bilgilerin hangi bölümlerde kullanılacağına karar verilir. Yazılacak metin türü makale ise bu bilgiler özet, giriş, yöntem ve bulgular, sonuç ve tartışma şeklinde bölümlendirilebilir.

3. Taslak Metin Oluşturma

Toplanıp gruplandırılan bilgiler, belirlenmiş plana göre taslak bir metne dönüştürülür. Kaynak taramasında tespit edilen metinlerden yararlanılır. Elde edilen bilgi ve veriler, önceden belirlenmiş yerlerde sıralarına göre mantıklı ve tutarlı bir biçimde kullanılır.

Farklı kaynaklardan elde edilen bilgileri metinde bir araya getirmek çok önemlidir. Örneğin Çağdaş Türk Şiirinde Lale İmgesi adlı metinde araştırmacının birçok farklı metinden elde ettiği bilgileri nasıl bir araya getirdiğini inceleyelim. Akademisyen, metinde laleye Cumhuriyet Dönemi’nde yeni anlamlar yüklendiği savını öne sürmüştür. Bu savı desteklemek için Behçet Necatigil’in şiirinde laleye yüklediği yeni anlamı örnek vermiş, Meydan Larousse (Larus) ansiklopedisindeki ve Ferit Devellioğlu’nun sözlüğündeki bilgileri tutarlı biçimde bir araya getirmiştir.

Araştırmaya dayalı bir metin yazılırken metnin içinde ve sonunda kaynak gösterilir. Kaynak gösterilirken uyulması gereken ilkeler vardır. Günümüzde metnin içinde dipnot biçiminde ve yay ayraç içinde kaynak gösterme yaygın olarak kullanılmaktadır.

Dipnot biçiminde kaynak gösterilirken alıntı veya gönderme yapılan kaynaklar sayfanın altında sırasıyla gösterilir. Dipnotlar, ana metinde kullanılandan daha küçük puntoyla yazılır. Metindeki tüm dipnotlar numaralandırılır. Dipnot biçiminde belirtilen kaynaklar metnin sonundaki kaynakçada, alıntı veya gönderme yapılan bölümün sonunda da belirtilir. Kaynağın bilgileri sırasıyla yazarın soyadı ve adı, kitabın adı, yayınevinin adı, yayının yılı, cilt, sayfa numaraları biçiminde yazılır.

Çağdaş Türk Şiirinde Lale İmgesi adlı makalede “Çünkü aradan geçen yüzyıllarda yanısıra kumaşlarda, halılarda, çinilerde ve diğer süsleme sanatlarında kendini gösteren bir çiçek olmuş; Avrupa’dan getirilen ‘kaba lale’ çeşitlerinden ayrılan ince, uzun, zarif hali ‘lale-i Rûmî’ (OsmanlI lalesi, İstanbul lalesi)nin özel ve şairane adlarla anılmasını sağlamıştır.” ifadelerinin sonuna 2 rakamı yazılarak atıfta bulunulan kaynağın verildiği dipnot gösterilmiştir. Bu metnin bulunduğu sayfanın hemen altında da küçük puntolarla dipnot verilmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 150 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!