Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 149
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 149

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 149 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 149

A. Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma

Araştırmaya dayalı bir metin yazılırken takip edilmesi gereken bazı aşamalar vardır. Bu yazma aşamalarını bilmek, yazılacak metne değer katar. Aşağıda araştırmaya dayalı türlerden olan makale, eleştiri, röportaj yazılırken takip edilmesi gereken bazı temel aşamalar ve bu aşamalarda yapılması gerekenler verilmiştir. Bunları dikkatlice okuyunuz.

1. Hazırlık

a. Araştırmanın Konusunu, İletisini, Amacını ve Hedef Kitlesini Belirleme

Konu, metinde üzerinde durulan unsurdur. Konu, insanların ilgisini çekmelidir. Metinde verilmek istenen ileti ise anlatılmak istenen şeydir. Amaç yazılacak metin aracılığıyla oluşturulmak istenen etkidir. Hedef kitlesi metin aracılığıyla hitap edilen kitledir.

b. Kaynak Taraması Yapma

Kaynak taraması iki aşamada yapılır: Ön kaynak taramasında önce konu başlıkları belirlenir. Ana konu başlığına göre geniş bir tarama yapılır. Bu tarama ile konunun alt başlıkları ve önemli kaynaklar belirlenir. Daha sonra detaylı kaynak taraması yapılır. Böylece tespit edilen konuyla ilgili tüm kaynaklar araştırılmış ve taranmış olur. Kaynaklardan kullanılabilecek veriler bir araya getirilir. Bu verilerden konuyla ilgili, iletiyi en iyi şekilde vermeye yardım edecek her türlü materyal seçilerek gruplandırılır. Kaynak taramasında konuyla ilgili bilimsel yazılar, alanında yetkin kişilerin kitapları, dergiler gibi farklı kaynak türlerini elde etmek gerekir. Kaynak taramasında kütüphaneler ve genel ağ büyük kolaylıklar sağlar.

Kütüphanelerin kendilerine özgü kaynak sınıflandırma sistemleri vardır. Türkiye’de kütüphanelerde konularına göre tercih edilen başlıca sınıflandırma sistemleri Dewey (Divey) Desimal Sistemi ile Amerikan Kongre Kütüphanesi Sınıflandırma Sistemi’dir. Bu sistemler iyi bilinmelidir.

Kütüphanelerde yayınlar; kitap, dergi, gazete, ansiklopedi, yıllık (almanak), indeksler (dizin), özel kütüphaneler, tez, araştırma raporu olarak türlerine, amaçlarına, yazarlarına ve konularına göre sınıflandırılmış ve bunlar kataloglandırılmıştır. Konu, yazar adı, eser adı gibi ayrıntılar kullanılarak tarama yapılır. Bu kaynakların da birincil kaynak olmasına dikkat edilir. Günümüzde teknolojik gelişmelere bağlı olarak birçok kütüphane, kaynaklarını elektronik ortama aktarmıştır. Kütüphane taraması uygun anahtar kelimelerle çok detaylı ve sağlıklı şekilde, kısa zamanda yapılabilir.

Genel ağ, kaynak taramasında önemli bir alandır. Genel ağda kaynak taraması yapılırken sanal kütüphanelerin, araştırma konusu ile ilgili sitelerin adreslerini bilmek gerekir. Ayrıca güvenilir arama motorlarını kullanmak genel ağ araştırmalarında oldukça önemlidir. Genel ağda araştırma yapmak için genel ağ kullanıcısı olmak gerekir. Genel ağ ortamında çok fazla bilgi olduğundan en uygun anahtar kelimelerle sınırlandırılmış arama yapmak, güvenli bilgiyi elde etme ve zaman kaybını önleme açısından önemlidir. Anahtar kelimelerin aracılığıyla bir ön tarama yapılır. Daha sonra sınırlandırma yapılarak kaynaklar tespit edilir. Bu kaynakların arasında detaylı bir arama yapılır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 149 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum