Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 14
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 14

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 14 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 14

Edebiyatın en önemli işlevlerinden birinin de, en azından pratik düzlemde, toplumu aydınlatmak olduğu, Türk edebiyatı eleştirmenlerince de yer yer ifade edilmiştir. Aslında, edebiyatın işlev değiştirmesi, biraz da yazar ve şairin içinde yaşadığı kültür değerleri ve çağın ruhuyla doğrudan ilgili gibi görünmektedir. Özellikle savaş dönemlerinde yazılan metinlerin daha milli bir karakter taşıması, edebi
eserlerin ve edebi eser yazarının milli meselelerin bir parçasına ve ‘araca’ dönüştürülmesi buna örnek verilebilir. Bunun en belirgin yansıması, Milli Mücadele dönemi Türk edebiyatıdır. Bu dönemde ortaya çıkan pek çok eser, edebi nitelik kaygısından ziyade milli ruhu ayakta tutmaya dönük bir işlevle karşımıza çıkmıştır. Belki bu örnek çok uç görünebilir. Ancak, sanatı sanat için yaptığını ifade eden Ser- vet-i Fünun edebiyatının önde gelen şairlerinden Tevfik Fikret bile çağının ruhuna uyarak şiirlerinde Batı aydınlanmasının esintilerine yer vermek suretiyle, edebiyatın faydacılık prensibine göre eser üretmiştir.
(…)
Sanat ve edebiyattan beklenen bir diğer işlev, sanatçının duygularını anlatmak suretiyle onun muhatabı olan insanlar üzerinde belli bir etki yaratmasıdır. Tolstoy, sanatın insanlara fayda vermesi gerektiğinin hemen ardından, onun amacına dönük olup olmadığını saptamak için etkileyiciliğine bakmak gerektiğini söyler.
(…)
İsmet Emre, Edebiyat ve Psikoloji (Metnin orijinal yazım ve noktalamasına uyulmuştur.)
(Kısaltılmıştır.)

Metinde Geçen Bazı Kelime ve Kelime Grupları

görüngü : Duyularla algılanabilen her şey, fenomen, numen karşıtı.
işlev : Bir nesne veya bir kimsenin gördüğü iş, iş görme yetisi, görev, fonksiyon
misyon : 1. Görev. 2. Amaç.
muhatap : Kendisine söz söylenilen kimse, kendisiyle konuşulan kimse, muhayyile: Hayal gücü.

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Edebiyat Hayat İlişkisi adlı metin Prof. Dr. İsmet Emre’nin Edebiyat ve Psikoloji adlı kitabından alınmıştır. Yazar bu metinde edebiyat ve toplum ilişkisini konu edinmiştir. Edebiyatın toplum sorunlarını dile getirebileceği, bunu yaparken de toplumu yönlendirebileceği fakat bunların edebiyatın temel görevleri olmadığıyla ilgili düşüncelerini ortaya koymuştur.
Toplumun hayatıyla ilgili birçok ayrıntı edebî esere yansır çünkü eseri meydana getiren yazar, içinde yaşadığı toplumun çok iyi gözlem yapabilen, hissedebilen bir parçasıdır ve toplumda yaşananlardan etkilendiği için her durumu eserlerine yansıtır. XIX. yüzyılda OsmanlI toplumunda Batılı yaşam biçimine yönelmenin sonucu olarak Batı’nın bilim, sanat gibi olumlu değerleri alınmaya başlanmış ancak bu değişimi yanlış anlayan bazı insanlar Batı’nın yaşam tarzına özenmiştir. Batılı gibi giyinmek ve yaşamak isteyen gençler, gösterişli bir hayatın peşine düşmüşlerdir. O dönemdeki bu hayat tarzını Recaizade Mahmut Ekrem, Araba Sevdası adlı romanına yansıtmıştır. Bihruz adındaki roman kahramanı arabayla gezmeyi, gösteriş yapmayı bir meziyet saymaktadır. Bu romanda görüleceği gibi edebî eser, toplumsal bir sorunu yansıtmaktadır çünkü edebiyat toplumun aynasıdır.
Edebiyat, toplumu yansıttığı gibi topluma yön de verir. Edebî eserin hitap ettiği kitle okurdur. Okur ise edebî eserin ortaya çıktığı toplumu meydana getiren bireylerdir. Dolayısıyla bir edebî…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 14 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum