Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 138
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 138

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 138 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 138

Sosyal Beceri Eğitimi Modeli

İkinci bir öfke azaltma modeli, sosyal anlaşmazlık ve çatışmanın kontrolü ile olumlu kişilerarası becerileri artırma üzerinde odaklanan “Sosyal Beceri Eğitimi”dir. Çatışma ve anlaşmazlığın (sürtüşmenin) işleyişini değiştirmek ya da tamamen ortadan kaldırmak için geliştirdiği sosyal becerileri kullanan birey öfkesini azaltabilir. Belirgin bir biçimde sosyal beceri müdahaleleri, danışman tarafından önce belirlenen sonra da modellenerek prova edilen ve paylaşılan atılganlık, görüş alış verişi, kişi- lerarası geri bildirim, dinleme gibi özel beceriler üzerinde yoğunlaşır (Deffenbacher vd., 1987, 173).
Zamanla sosyal beceriler, ev ödevleri sayesinde günlük hayata transfer edilen çatışmayı yönetme becerileri ile birlikte sıralanır. Sosyal etkileşimde etkin dinleme, göz teması, sözlü iletişim becerileri gibi uygulamalı bir eğitim, sosyal becerilerin yeterliliğinde önemli düzenlemeler sağlamaktadır. (…)
Sosyal becerilerle öfkenin azaltılmasında rol oynanarak provası yapılan yeni davranış ev ödevi olarak verilir. Burada dikkat edilecek önemli bir nokta, terapistin önerileri hakkında danışanın düşünce ve değer yargılarının kontrol edilmesidir. Farklı düşünce ve yargılar üzerinde bilişsel yönden durularak gerekli değişimler sağlanır. Öfkenin azaltılmasında bazı rol oynama egzersizlerinde terapistin model olması gerekebilir (Corrigan, 1991, 207).
(…)
Hangi teknik uygulanırsa uygulansın, bilişsel davranışçı tedavilerde amaç kişilere olumsuz bakış açılarından farklı, alternatif bakış biçimlerinin de olabileceğini göstermektir. Bunu yaparken, danışana alternatif bakış açılarının olumlu özellikleri ile ilgili “ders verir” konumunda olmamak gerekir. Bunun yerine “öfke durumunda başka ne düşünebilirsiniz?” ya da “bu şekilde düşünürseniz kendinizi nasıl hissedersiniz?” gibi sorularla alternatif bakış açılarını ve olumlu yanlarını danışanın kendisinin bulmasını sağlamak gerekir. Bu anlamda öfke uyandıran durumla ilgili olarak; genel öfke, kişiye özgü öfke ve çeşitli durumlar karşısında yaşanan öfkenin bilişsel gevşeme becerileri ve sosyal beceri eğitimi ile azaltılması durumunda danışana alternatifler sunarak yaklaşmak önemlidir. Öfkenin dışa vurumu ya da kontrolünün ne anlama geldiğini danışanın yaşantıları yönünde yorumlaması için yine danışana olanak tanımak gerekir.
(…)
Bilişsel davranışçı terapiler ile genel öfke, kişiye özgü öfke ve çeşitli durumlar karşısında öfkede azalmalar olacağı düşünülmektedir. Ancak günlük kışkırtmalarla başaçıkabilme bağlamında tüme- varımlı sosyal beceri eğitiminin günlük öfkenin azaltılmasında diğer yöntemlere göre daha avantajlı olacağı varsayılmaktadır. Bu tümevarımlı yöntem değişim için kendi stratejilerini geliştirmeleri yönünden danışanlar için oldukça önemlidir. Bu sayede danışanlar kendilerini kişilerarası ilişkilerinde aşırı tepki veren bireyler olmaktan koruyabileceklerdir.
Bilişsel davranışçı terapi ortamında gevşeme becerileri ve sosyal beceri eğitimi ile birlikte kaygı ve öfkeyi azaltma, yapılacak profesyonel yardımın öfkeyi kontrol etmeyi sağlayacak bir yardım niteliğinde olması ile hem daha etkili öfke kontrolü, hem daha kolay ulaşılabilir öfkeyi azaltma ve öfke ile başaçıkma anlamına gelebilecektir.
Genel öfke, kişiye özgü öfke ve çeşitli durumlar karşısında yaşanan öfke bağlamında öfkesini yenemeyen birey/bireyler için; bilişsel davranışçı terapilere dayalı sekiz oturumluk öfke ile başa çıkma programının -içeriği daha zenginleştirilerek- gerek bireysel ve gerekse grup olarak uygulanmasının, danışanların kişisel ve kişilerarası iyi oluşları bakımından çok önemli katkılar sağlayarak onların yaşam doyumlarına doğrudan etkide bulunacağı düşünülmektedir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 138 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum