Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 135
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 135

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 135

5. Kaynakça

Soru: 6) Okuduğunuz makaleden alman aşağıdaki metinde hangi anlatım biçimlerinden ve düşünceyi geliştirme yollarından yararlanıldığını belirleyiniz. Bu anlatım biçimlerinin ve düşünceyi geliştirme yollarının işlevlerini tespit ediniz.

İnternetin ülkemizdeki gelişimi ise, 1990’lı yılların başına dayanır. Türkiye, internete Nisan 1993’ten beri bağlıdır. İlk bağlantı Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) gerçekleştirilmiştir. 64kbit/sn hızında olan bu hat, çok uzun bir süre, tüm ülkenin tek çıkışı olmuş ve internet tüm Türkiye’de öncelikle akademik ortamlarda yaygınlaşmaya başlamıştır. Ardından sırasıyla Ege Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bağlantıları gerçekleşmiştir. (…) 1999 yılında, ticari ağ yapısında büyük değişiklikler olmuş ve (…) yerini (…) adında yeni bir oluşum almıştır. 2000’lerin başında; ticari kullanıcılar (…) omurgası üzerinden, akademik kuruluşlar ve ilgili birimler ile Ulaknet omurgası üzerinden internet erişimine sahip olmaya başlamıştır. Ayrıca bu iki omurga arasında yüksek hızlı bağlantı mevcuttur.

  • Cevap: Metinde anlatım biçimi olarak açıklama kullanılmıştır. Düşünceyi geliştirme yollarından örnekleme, karşılaştırma kullanılmıştır. Bu anlatım biçimlerinin ve düşünceyi geliştirme yollarının işlevleri metnin kolay anlaşılmasını sağlamak, inandırıcılığını artırmaktır.

Soru: 7) Makalede kullanılan tabloya niçin yer verilmiştir? Bu tablonun metne katkısı nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bilgilerin görselle desteklenmesi ve ayrıntıların rahatça işlenebilmesi için tabloya yer verilmiştir. Metinde savunulan düşünce tabloda net olarak görülmektedir.

Soru: 8) Aşağıdaki ayrıntılara göre metnin üslup özelliklerini belirleyerek ilgili kutucuklara gerekli açıklamaları yazınız ve metinden bunlara uygun örnekler veriniz.

  • Cevap:

Cümle yapıları (Uzun ve birleşik yapılı cümleler)

  • Örnek: İnternet bağımlılığı genel olarak internetin aşırı kullanılması isteğinin önüne geçilememesi, internete bağlı olmadan geçirilen zamanın önemini yitirmesi, yoksun kalındığında aşırı sinirlilik hali ve saldırganlık olması ve kişinin iş, sosyal ve ailevi hayatının giderek bozulması olarak tanımlanabilir.

Terim anlamlı kelime kullanımı (Sıkça kullanılmış.)

  • Örnek: internet bağımlılığı, farmakolojik tedavi, bilişsel-davranışçı tedavi, epidemiyoloji, hypertext…

Mecazlı söylemlere başvurma (Mecaza yer verilmemiş.)

Kelimelerin gerçek anlamlarından yararlanma (Kelimeler gerçek anlamında kullanılmış.)

  • Örnek: “İnternet kullanımını kontrol etme, azaltma ya da tamamen bırakmaya yönelik başarısız girişimlerin olması”

Açık bir anlatımı tercih etme (Anlatım açıktır.)

  • Örnek: “Başlangıç dönemlerinde internet, sadece bilgisayar uzmanları, mühendisler ve bilim adamları tarafından kullanılmaktaydı ve kullanımı kolay değildi. İlk zamanlarda kişisel, ev ya da ofis bilgisayarları yoktu ve internet karmaşık bir sistemin öğrenilmesiyle kullanılabiliyordu.”

Nesnel anlatımı yeğleme (Anlatım nesneldir.)

  • Örnek: “Hastanın internet kullanımını azaltmaya çalıştığı ya da internetin belli bir işlevini kullanmaktan uzak durmaya çalıştığı dönemleri için internet kullanımının yerine geçecek alternatif bir etkinlik bulmak önemlidir.”

Soru: 9) Makale türündeki bu metnin ortaya çıkmasında yazılı kültürdeki, toplumsal değişimdeki ve bilimdeki hangi gelişmeler etkili olmuştur?

  • Cevap: İnternetin yaygınlaşması, dijital bağımlılık sorunları ve psikoloji bilimindeki gelişmeler etkili olmuştur.

Soru: 10) Okuduğunuz metnin anlatıcısı kurmaca bir kişilik olabilir mi? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Hayır, metin bilimsel olduğu için anlatıcı kurmaca değil, gerçek bir kişilik olarak yazılmış.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 135 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum