

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 107

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 107
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz metin, Şehriyar’ın dil bilincini yansıtan ve ana dili hassasiyetini ortaya koyan bir şiiridir. Şair, ana dilini değerli gördüğü nesnelere benzeterek somutlaştırmaya çalışmıştır. Bunu yaparken Türkçenin anlatım olanaklarının güzelliklerini de ortaya koymuştur. Şehriyar, Türk dünyasında önemli bir yere sahip Heyder Baba’ya Selam adlı şiirinde de dil, vatan, millet bilincini tüm Türk dünyasına aşılamaya, yalın Türkçe söyleyişle aktarmaya çalışmıştır.
Metni Anlama ve Çözümleme
Soru: 1) Okuduğunuz şiirde teşbih (benzetme) sanatından yararlanılan dizeleri tespit ediniz. Şairin bu edebî sanattan niçin sık sık yararlandığını açıklayınız.
- Cevap: “Sözler de cevahir kimidir” “Bu Şehriyarın tebi kimi çimmeli çeşme” dizelerinde teşbih yapılmıştır. Benzetme ifadelerin anlaşılmasını kolaylaştırır. Şair de bu yüzden sık sık teşbih kullanır.
Soru: 2) “Öz lefzini farsa, erebe qatmasa şair / Ş’erin ohuyanlar, eşidenler kesil olmaz” dizelerinde ortaya konan düşünceyi örnekler vererek açıklayınız.
- Cevap: Şiirde Farsça ve Arapça kelimeler kullanan şair çok okunmaz. Halkın kendi dilini kullanan şairler daha çok okunur. Bugün dilini anlayamadığımız Divan şairlerini okumayız ama aynı yıllarda şiir yazmış Yunus Emre şiirlerini okuruz. Yine Aşık Veysel’in şiirleri dilden dile dolaşırken Servetifünun şairlerini ancak edebiyat kitaplarında görebiliriz.
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 107 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum