Evvel Cevap
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 105
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 105

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 105 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 105

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

TÜRK DÜNYASI EDEBİYATI

Toplumsal ve siyasi koşulların sonucunda Türkler farklı coğrafyalara dağılmış, bu coğrafyalarda güçlü bir Türk dünyası edebiyatı oluşturmuşlardır. Günümüzde Türkiye, Azerbaycan, Irak, Bulgaristan, Batı Trakya, Kazakistan, Türkistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Özbekistan gibi birçok ülkede ve bölgede şairler Türkçe eserler vermektedir. Ortak duygu ve düşünce dünyası ekseninde eser verilen bu edebiyatta ana dil bilincine sahip sanatçılar tarafından zengin bir kültürel birikime dayanan eserler kaleme alınmıştır. Türk dilinin çeşitli lehçe ve şivelerinin konuşulduğu bu bölgelere özgü edebiyatta şairler, kendi toplumlarmın yaşamlarını ve bireysel duygularını eserlerinde işlemişlerdir.

Türkiye dışındaki çağdaş Türk şiirinin önemli sanatçılarından bazıları şunlardır: Irak’tan Ata Terzibaşı; Azerbaycan’dan Bahtiyar Vahapzade, Şehriyar; Bulgaristan’dan Recep Küpçü; Kazakistan’dan Mağcan Cumabayulı; Kıbrıs’tan Osman Türkay, Özker Yaşın; Özbekistan’dan Abdülhamit Süleyman Çolpan, Aybek; Türkmenistan’dan Ata Atacanoğlu…

Soru: 1) Türkiye Türkçesinde de kullanılan kelimeleri şiirde tespit ediniz.

  • Cevap: Şiirde geçen “yol açmak, gece, gündüz, gülmek, dünya, insan, zulüm, cahil” gibi kelimeler Türkiye Türkçesinde de kullanılmaktadır.

Soru: 2) Azerbaycan Türkçesi ile Türkiye Türkçesi arasındaki farklılıkları metinden yola çıkarak tespit ediniz.

  • Cevap: Türkiye Türkçesinde kullanmadığımız q harfi Azarbaycan Türkçesinde kullanılıyor. Ayrıca bazı kelimeleri farklı şekillerde kullanıyoruz. “Gönül – könül, şafak – şefeq, kalp – qelb, fakat – feqet” buna örnektir.

Soru: 3) Şiirin temasını, konusunu ve iletisini defterinize yazınız.

  • Cevap: Şiirin teması Allah inancıdır. Konusu, Allah’a olan inanç, sevgi ve insanın iç dünyasındaki manevi yolculuktur. İletisi, insanın Allah’a olan inancını ve sevgisini kalbinde taşıması gerektiği, adaletli ve vicdanlı bir yaşam sürmenin Allah’a yakın olmanın bir yolu olduğudur.

Soru: 4) “Qelbin gözü yanmazsa görünmez göze Allah!” dizesinde “kalbin gözü” ve “yanmak” imgelerinden ne anlamaktasınız? Açıklayınız.

  • Cevap: Kalbin gözü ifadesiyle insanın duygularıyla gerçeği görmesini anlıyorum. Yanmak ifadesinden kalbin gerçekleri görmeye açık olması, vicdanın doğruları algılayabilmesini anlıyorum.

Soru: 5) Aynı kültür ve tarih mirasına sahip olup farklı coğrafyalarda yaşayan milletlerin edebiyatlarında birçok yönden ortaklıklar vardır. Okuduğunuz şiirden yola çıkarak Azerbaycan Türkleri ile Türkiye Türkleri arasındaki kültürel benzerlikleri tespit ediniz.

  • Cevap: Azerbaycan Türkleri ile Türkiye Türkleri de aynı dine inanmaktadır. Aynı dilin farklı lehçelerini konuşuyorlar. Tarihleri ortaktır.

Soru: 6) Allah şiiri ile Faruk Nafiz Çamlıbel’in Sanat şiirini biçimsel özellikler açısından karşılaştırıp ortak noktaları belirleyiniz.

  • Cevap: Her iki şiir de 14’lü hece ölçüsüyle yazılmıştır. Kafiye ve redifler kullanılmıştır. Halk dilinin söyleyiş özellikleri iki şiirde de yer almıştır.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 105 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum