Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Gizem Yayınları

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 103

“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 103 Gizem Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 103

Soru: 3) Şiirde “biz” ve “sen” zamirleriyle kastedilen kişiler kimlerdir?

  • Cevap: Şiirde biz kendi kültürüne bağlı aydınları, sen zamiriyle kendi kültürüne yabancılaşan aydınları kastetmektedir.

Soru: 4) Söyleyicinin bu şiirde hitap ettiği kişi ikinci tekil kişidir. Şair, düşüncelerini daha etkili anlatmak için bu kişiyi tercih etmiştir. Şiirde hitap edilen kişiyi değiştirerek şiiri okuyunuz. Şiirde ne gibi değişiklikler olduğunu belirleyiniz.

  • Cevap: Şiirin etkileyiciliği azalmaktadır. Yabancı kültüre hayran kişilerin anlayışı küçümsenirken kişiler değişince şiirin iletisi zayıflıyor. Yabancı hayranları çok şair azınlıkmış gibi bir anlam çıkıyor.

Soru: 5) Aşağıdaki metin, şiirin dil bilgisi yönünden değerlendirilmesiyle ilgilidir. Metni okuyunuz. Metinde öne sürülen düşüncelere katılıp katılmadığınızı belirtiniz.

Başlık dâhil 142 sözcükten oluşan şiirde 35 sıfat, 43 isim, 9 zarf, 4 edat, 3 bağlaç, 15 zamir, 1 ünlem, 19 fiil, 13 fiilimsi türünden sözcük vardır. Fiilimsilerin de 7 tanesinin sıfat-fiil olduğu göz önünde bulundurulursa şiirde niteleme ve betimleme eğiliminin belirleyiciliği ortaya çıkar. Yine 24 dizeden oluşan şiirde 16 tümcenin bulunması, mecazlı ve soyut ifadelerden çok gerçek ve somut anlamlı sözcüklerin kullanılması, şairin poetik fikirlerini açık ve net bir biçimde ifade etmek istemesinin nedenidir. Fethi Demir, Faruk Nafiz Çamlıbel’in Sanat Şiiri Üzerine Anlambilimsel / Göstergebilimsel Bir inceleme

  • Cevap: Evet, katılıyorum. Sıfat sayısının çok olması betimlemenin çok olduğunu gösterir. Çünkü betimlemeler genelde sıfatlarla yapılıyor. Şiirde 16 cümle olması somut ifadelerin çokluğuna işaret ediyor. Bu da şiirin daha kolay anlaşılmasını sağlıyor.

Soru: 6) “İncinir düz caddede dağda gezen ayaklar” dizesindeki edebî sanatı bulunuz.

  • Cevap: Bu dizede tezat (karşıtlık) sanatı vardır. “Düz cadde” ve “dağda gezmek” birbirine zıt durumlardır. Dağda gezmeye alışkın olan ayakların düz caddede incinmesi, zıtlık oluşturur ve bu da tezat sanatını ortaya çıkarır.

Soru: 7) Okuduğunuz şiirde aşağıdaki tutum ve davranışlardan hangilerine yönelik ifadeler bulunmaktadır? İlgili kutucukları işaretleyiniz.

  • Cevap:

() Alçak gönüllü olma
() Bireysel çıkarlarını önemseme
() Doğru sözlü olma
() Empati kurabilme
() Etik davranma
() Güven verme
() Merhametli olma
() Öz güven sahibi olma
() Tarihsel mirasa sahip çıkma
() Toplumu önemseme
() Vatanına karşı sorumlu olma
() Vefalı olma

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 103 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!