“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 81

Metni Anlama ve Çözümleme Soru: 1) "Yağmur" adlı şiirin temasını belirleyiniz.
  • Cevap: Tema: Yağmurun şehirde yarattığı duygu ve atmosfer (hüzün, ürperti, sükûnet-ses tezatı).
Soru: 2) Şiirde ahengi sağlayan unsurları (ölçü, kafiye, redif, asonans, aliterasyon vb.) sıralayınız.
  • Cevap: Aruz (fe‘ilün/fe‘ilün/fe‘ilün/fe‘l), nakarat tekrarları (“Küçük… pür-ihtizâz”), kafiye-redif, asonans-aliterasyon ve iç musiki.
Soru: 3) Şiirdeki imge ve edebî sanatları belirleyerek bunların anlama katkısını değerlendiriniz.
  • Cevap: İmgeler: “gevherîn katreler”, “hayalet gibi çocuk”, “rida-yı siyah kadın”; sanatlar: kişileştirme, teşbih, tekrir, tezat (sükûn-tanîn). Anlama: yağmurun ritmini ve hüzünlü şehir hissini yoğunlaştırır.
Soru: 4) Şiiri bağlı olduğu edebî dönemin sanat anlayışına göre inceleyiniz.
  • Cevap: Servetifünun anlayışı: “sanat için sanat”, ağır dil, musiki ve tablo gibi tasvir; parnasizm-sembolizm etkisi belirgindir.
Soru: 5) Şiirde seçilen aruz kalıbı, kelimelerin düzenlenişi, dizelerin kümelenişi ve uzunluğu-kısalığı ile içeriğin görsel olarak şiirin şekline yansıtıldığı söylenebilir mi? Neden?
  • Cevap: Evet; aruz ritmi ve tekrar blokları damlaların ritmini görsel-işitsel biçimde yansıtır, dizelerin kümelenişi yağışı “resmeder”.
Soru: 6) Şiir edebî akımlardan hangisinin özelliklerine uygun yazılmıştır? Nedenleriyle birlikte açıklayınız.
  • Cevap: Parnasizm (biçim mükemmelliği, tablo tasvir) ve sembolizm (musiki, imgesel atmosfer); ikisinin özellikleri birlikte görülür.
Soru: 7) Şiirdeki dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.
  • Cevap: Ağır, Arapça-Farsça tamlamalı lirik dil; yoğun betimleme, musiki vurgusu, tekrar ve çağrışım.
Soru: 8) Şiirle ilgili beğeni, tespit ve eleştirilerinizi gerekçelendirerek ifade ediniz.
  • Cevap: Beğeni: Musiki ve tablo etkisi çok güçlü. Tespit: Şehir yağmuru bir sahne gibi verilir. Eleştiri: Ağır söz varlığı anlamı zorlayabilir.
Soru: 9) Okuduğunuz şiir, konusuna göre hangi şiir türünün özelliklerini yansıtmaktadır? Neden?
  • Cevap: Lirik doğa şiiri (tabiat/yağmur teması, duygusal atmosfer) özelliklerini yansıtır.
Etkinlik Soru: “Yağmur” şiirinin zihninizde oluşturduğu tabloyu kısa bir yazıyla ya da resimle ifade ediniz.
  • Cevap: Zihnimde yağmurla kararmış sokaklar, damlardan akan damlaların sesi ve sessizce yürüyen siyah giysili bir kadın canlandı. Kuşlar susmuş, uzaktan bir köpek uluyor, küçük bir çocuk hayalet gibi sokakta görünüyor. Her şey hüzünlü, ıslak ve gizemli bir tabloya dönüşüyor.

11. Sınıf Ata Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 81 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.