Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 66

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 66 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 66

…cevap vermedi, önüne baktı. İhtiyar, bir ağa tavrıyla; “Yiyin, yiyin! Kusura bakmayın.” dedi. O günden beri ceviz namı verdiğimiz, sert ve kuru meyve, bana, ulvi bir şeyin timsali gibi görünüyor.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Bütün Eserleri

Kelime Dağarcığı:
cevr: Eziyet, zulüm. eşkâl: Kılık, biçim, görüntü. eza: Sıkıntı, zorluk, eziyet. haşır neşir olmak: Bir arada olmak, kaynaşmak. izbe: Basık, kuytu, loş yer. kabil: Gerçekleşebilir, olabilir, olanak dahilinde. laubali: Çekinmeden, saygısızca. meşakkat: Güçlük, sıkıntı, zorluk. muhteriz: Çekingen. mütemadiyen: Ara vermeden, sürekli biçimde. tasavvur etmek: Zihinde canlandırma, göz önüne getirmek. timsal: Simge, görüntü. ulvi: Yüce, büyük.

1. … r kül veya bir toprak yığınının yahut da bir duvar bakiyesinin üstüne çıkıp etrafa bağırıyoruz.
cümlesinde geçen bakiye kelimesinin metindeki anlamını bağlamdan hareketle bulunuz. Bu anlamı, kelimenin TDK Türkçe Sözlük’ündeki anlamı ile karşılaştırınız.

  • Cevap: Bakiye kelimesi metinde, duvar yıkıntısı ya da kalıntısı anlamında kullanılmıştır. Kelimenin TDK Türkçe Sözlük’ünde ise artık, artan, kalan, geri kalan şey, kalıntı, alacak ve borçlar arasındaki fark anlamları bulunmaktadır. Günümüzde metindeki anlamının yanı sıra alacak ve borçlar arasındaki fark anlamında da kullanılmaktadır.

2. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelime ve kelime gruplarını günümüzdeki karşılıklarıyla yeniden cümle içinde kullanınız.
► Yorgunluk bir taraftan, gönlümüzdeki hüzün öbür taraftan, âdeta nihayeti yok bir gurbet ve sürgün yolunda gibiyiz.
► Felaketle, meşakkatle, zahmet ve elemle o kadar haşır neşir olmuşuz.
► Evvelden neticesini keşfettiğimiz feci macerasını dinlemeye başladık.

  • Cevap:

► Yorgunluk bir taraftan, gönlümüzdeki hüzün öbür taraftan, âdeta nihayeti yok bir gurbet ve sürgün yolunda gibiyiz. Yorgunluk bir taraftan gönlümüzdeki sıkıntı öbür taraftan, adeta sonu olmayan bir ayrılık ve sürgün yolunda gibiyiz.
► Felaketle, meşakkatle, zahmet ve elemle o kadar haşır neşir olmuşuz.
(Birbirine yakın anlamlı sözcükler bir arada kullanılmış.) Büyük sıkıntılar ve üzüntülerle o kadar birlikte olup kaynaşmışız.
► Evvelden neticesini keşfettiğimiz feci macerasını dinlemeye başladık.
Önceden sonucunu anladığımız başından geçen kötü olayı dinlemeye başladık.

3. Metinden hareketle aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcük gruplarının sizde neler çağrıştırdığını boşluklara yazınız.
Bu gamlı seyahat, günün birinde nihayete erecek mi?
Bu felaket ve sefalet ortasında, hayatın bu kadar cevrini görmüş iki ayağı birden çukura girmiş bu ihtiyarın kalbindeki bu büyüklük ve merhamet kabiliyeti nereden geliyordu?
“Yeter, gayri yeter! Efendinin yüreğine dokundun.” dedi.

  • Cevap:

gamlı seyahat: Yazar, yapmış oldukları üzüntülü yolculuğun bir sonu olacak mı diye düşünmektedir.
hayatın çevrini görmek: Yazar, hikâyede Anadolu insanının, hayatın bütün sıkıntılarını gördüğü hâlde yine de olgun davrandığını anlatmaktadır.
yüreğine dokunmak: Yazarın anlatılanlardan etkilendiği, duygulandığı anlatılmış.

4. Bu sualimiz üzerine köylü yavrusu hiç unutamayacağım bir tebessümle gülümsedi, bir çırpıya benzeyen kolunu sol tarafta bir yere uzattı:
“Aha, şurada bizim ev var!” dedi. Bu cümledeki ünlem ifadesinin hangi görevde kullanıldığını yazınız. Günümüzde de buradaki ifadeye benzer kullanımlar var mıdır? Örnek veriniz.

  • Cevap: İşaret ünlemi kullanılmış. Taa şurada, aha beni buldu. vs.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 66 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!