![](/wp-content/uploads/2022/10/play-store-uygulama.gif)
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 56
![](/wp-content/uploads/2021/06/11-sinif-turk-dili-ve-edebiyati-beceri-temelli-etkinlik-kitabi-cevaplari-sayfa-56.png)
![](/wp-content/uploads/2022/10/youtube-uygulama.gif)
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 56 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 56
1. Ataç, Türk edebiyatının deneme ve eleştirileri ile tanınan önemli bir yazarıdır. Denemelerinde de eleştirilerinde de okuruyla sohbet eder gibi bir üslubu vardır. İnandığını ve doğru bildiğini söylemekten asla geri durmaz.
a) Bu bilgiler ışığında metinde Ataç’ın Sonradan sarsıldı bu kanımız, inanımız. Bir kurt düştü içimize, övünmemiz azaldı. ifadeleriyle eleştirdiği içimize düşen kurt sizce nedir?
- Cevap: Kendimizde erdem bulmaya çalışarak avunmalarımızın doğru olmadığı gerçeğidir.
b) Metinden hareketle “Doğu Doğudur, Batı da Batı.” ifadeleri hakkındaki görüşlerinizi yazınız.
- Cevap: Doğu ve Batı kavramlarının yön belirtmenin ötesinde birer zihniyeti karşıladığını anlatmaktadır yazar. Her iki bölgenin insanlarının kültürel ve sosyal açıdan birbirinden çok farklı olduğu gerçeğini hatırlatmaktadır.
2. ‘ ‘Bir ‘edebiyat adamı’ olduğunu söyleyen Ataç, aynı zamanda, ilginç bir ‘düşünce adamı’ydı. Kestirip atmayan, kuşkuyla irdeleyen, yalandan tiksinen, doğruyu arayan, usa inanan, ödün vermeyen, uzlaşmayan, açık sözlü, gözü pek bir düşünürdü. Özgürlükçü, ahlakçı, insancı, yenilikçi, bireyci, usçu bir düşünür. Çağdaş bir “aydınlanmacı” düşünür; Seçkinci bir ‘edebiyat düşünürü’. Bu özellikleriyle onun edebiyatımız kadar düşünce yaşamımıza da birçok yararlıkları dokunmuştur. Bunlardan birkaçını sıralayalım:
— Edebiyatımızın Doğululuktan, alaturkalıktan kurtulması, Batılılaşması, Batı (özellikle Grek, Latin, Fransız) edebiyatının klasik ürünlerinin dilimize çevrilmesi;
— Düşünüşümüz gibi yazışımızın da duyguculuktan, süsten, gösterişten, özentiden, yapmacıktan, sahtelikten, yalandan sıyrılarak usçu, yalın, açık bir kimlik kazanması;
— Edebiyatın yenileşmesi, çağdaşlaşması, beğenice yükselmesi, yerleşmiş kalıplardan, eskimiş görüşlerden ayrılması, köhnemiş değerlerden, kof ünlerden temizlenmesi, genç/başarılı yazarların tanınması, benimsenmesi, yetişmesi;
— Okurlar ile yazarların eleştiriye alıştırılması, eleştirinin sorunlarıyla tanıştırılması;
(…)
Asım Bezirci, Nurullah Ataç
Yukarıda Asım Bezirci’nin Nurullah Ataç’la ilgili görüşlerine yer verilmiştir. “Batıya Doğru” adlı metninde Ataç’ın yukarıda belirtilen hangi özellikleri vardır? Gerekçeleriyle açıklayınız.
- Cevap: Ataç’ın Doğu ve Batı’yı karşılaştırarak akılcı yaklaşımlarda bulunması onun akılcılığına bir örnektir. Batı dünyasını anlamaya çalışması ise kuşkucu olmasına ve doğruyu aramasına örnek verilebilir. Batı’nın Doğu’dan önde ya da geride olmasından ziyade Batı’yı anlamaya çalışmak gerektiğini ifade etmesi ise duyguculuktan uzak oluşuna örnek verilebilir.
3. Doğulu bir kişi, dilediğince edinsin Batı acununun bilgilerini, yıllar boyu dolaşsın, otursun Avrupa ülkelerinde, ne yaparsa yapsın, gene bir Doğuludur, tam bir Batılı gibi duyup bir Batılı gibi düşünemez… ifadelerini “edebiyat ve toplum” ilişkisi açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Batılı ya da Doğulu olmak bir süreç meselesidir. Bir kişi Doğulu ise o kişinin genlerinde bu yapı vücut bulmuş demektir. Değişim için birkaç nesil gereklidir ki aslında bu da yeterli olmaz. Sosyal yapı ve edebiyat bireye ait olma duygusunu kazandıran unsurlardır. Bu duygu bir süreç meselesidir.
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 56 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.