11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 524
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 524 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 524
…ya çapında bir hikâyeciyi anmak için kurulmuş bir cemiyete dünyanın dört bucağından kendi hâlinde hikayeciler de seçilecek. Türk hikâyecilerini temsil ettiğim anlamına alınmasın sakın. Her hikâye yazan ve yayan Türk hikâyecisi kendi şahsında bir dilin hikâyeciliğini yaptığına göre şahsıma Mark Twain Cemiyetinin gösterdiği ilgi ve sevgi daha çok Türk hikâyeciliğine gibi geliyor bana. Ben de bu ilgi ve sevgiyi tüm hikâyeci arkadaşlarımla paylaşırım. Kabul ederlerse.
Kendini bütün dünyaya tanıtmış, sevdirmiş, bir halk çocuğu olan hikâyeci Mark Twain’i ananların içine Türk dilinin bir hikâye yazarını almayı düşünenlere de teşekkür ederim.
Yaşar Kemal: Mark Twain için ne dersin?
Sait Faik: Sen de amma sual sorarsın ha. Ne derim! Mark Twain de alay edermiş, güldürürmüş, kepaze edermiş cemiyetteki sahte ağırbaşlıları, petrol krallarını, pamuk prenslerini, demir beylerini, çelik efendilerini sağlığında. Ölümünden sonra da bir Türk hikâyeci ile şakalaşmasın mı? Eyvallah Mark Twain!
Sait Faik: Daha soracağın?
Yaşar Kemal: Eyvallah.
Ayrıldık. O, bir sinemanın önünde kaldı.
Yaşar Kemal, Röportaj Yazarlığında 60 Yıl
1. Okuduğunuz metnin giriş bölümünü göz önünde bulundurduğunuzda Sait Faik nasıl biridir?
- Cevap: Sait Faik; içine kapanık, giyimine dikkat etmeyen, kalabalıklarda yalnız bir kişidir.
2. bir dertli, kötülüklerden, aşağılıklardan, dünyadaki cümle bayağılıklardan, kirden iğrenen bir
âdemoğludur. O daima iyiliği söylemiştir. Yaşar Kemal’in bu cümlelerinden hareketle Sait Faik’in kişiliği sizce onun yazarlığını nasıl etkilemiştir? Düşüncelerinizi nedenleri ile açıklayınız.
- Cevap: Sait Faik yalnızlığını hikâyeleri ile yok etmiştir. Yalnız, sosyal olmayan bir kişi olmasına rağmen Sait Faik’in mükemmel hikâyeler yazması gözlem yeteneğinin çok güçlü olduğunu gösterir. Hikâyelerinde bireyin toplum içindeki sorunlarına değinen Sait Faik genellikle kendisinden ve kendi sorunlarından yola çıkmıştır.
3. Sen de amma sual sorarsın ha. Ne derim! Mark Twain de alay edermiş, güldürürmüş, kepaze edermiş cemiyetteki sahte ağırbaşlıları, petrol krallarını, pamuk prenslerini, demir beylerini, çelik efendilerini sağlığında. Ölümünden sonra da bir Türk hikâyeci ile şakalaşmasın mı? Eyvallah Mark Twain! paragrafında Sait Faik’in okuyucuya vermek istediği mesajlar sizce nelerdir?
- Cevap: Sait Faik’in okuyucuya açık verdiği mesaj; Mark Twain gibi büyük bir yazarın adına kurulmuş bir topluluğa üye olmanın onu çok mutlu etmesidir. Örtülü mesaj ise Mark Twain adıyla kurulan bu cemiyete alınmasını kendisine yapılan bir şaka olarak görmesidir.
4. Evet, bu üyelikten biliyorum. Beni sevindiren de işte bu. Atatürk’ten sonra, benim üye olmam, benim için ne büyük bir şereftir. Bir milletin yetiştirdiği en büyük çocuğu ile, o milletin kendi hâlinde bir küçük hikâyecisinin Amerika’da bir cemiyette buluşmaları küçük hikâyeci için ne bulunmaz şerefli bir fırsattır. Demokrasi de zaten böyle olur memnunsam, bu yüzdendir. paragrafından hareketle siz öykü yazarı olsaydınız ve böyle bir topluluğa kabul edilseydiniz neler hissederdiniz? Düşüncelerinizi açıklayınız.
- Cevap: Öykülerimin dünya çapında ilgi görmesinden mutlu olur ve böyle bir topluluğa üye kabul edilmekten gurur duyardım. Çünkü buraya üye kabul edilmem dünya çapında kabul gördüğümü göstermektedir.
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 524 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum