![](/wp-content/uploads/2022/10/play-store-uygulama.gif)
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 470
![](/wp-content/uploads/2021/06/11-sinif-turk-dili-ve-edebiyati-beceri-temelli-etkinlik-kitabi-cevaplari-sayfa-470.png)
![](/wp-content/uploads/2022/10/kitap-uygulama.gif)
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 470 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 470
Kelime Dağarcığı:
Alain: Fransız deneme yazarı ve düşünürü. asap: Sinir. belagat: İyi konuşma, sözle inandırma yeteneği. halis: Katışık olmayan, katışıksız, saf. hat: Çizgi, yazı. inkılap: 1. Toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik, iyileştirme, devrim, reform. 2. Bir durumdan başka bir duruma geçiş, dönüşüm. inşa: Düzyazı veya şiir kaleme alma, yazıya dökme. kaide: Kural. kudret: 1. Güç (I), erk, erke, iktidar. 2. Yetenek. lügat: Kelime, sözlük. münşi: Mektup türünde usta ve başarılı olan, inşası güçlü (kimse). nahiv: Söz dizimi. nasir: Nesir yazan, nesir ustası. nida: Çağırma, bağırma, seslenme. sentaks: Söz dizimi. tavsif: Nitelendirme, niteliklerini söyleme. telakki etmek: Saymak, öyle kabul etmek, öyle anlamak. teşebbüs: Girişim, girişme. tetkik: İnceleme, araştırma. yeknesak: Tekdüze.
1. Ahmet Haşim, iki yazısında Süleyman Nazif’ten bahseder. Bunlardan birincisinde “Batarya ile Ateş” yazarım “koca bir değirmeni harekete getirmeğe kâfi bir kudreti, bazen bir tek cümlenin zembereklerine sıkıştırmayı bilen o kasırgalar kardeşi” diye överken, “Son Şarklı” başlığını taşıyan ikinci yazısında onu sevgi dolu bir alayla “belagat kaidelerine büyük bir iman ile inanan son büyük sanatkârımız” diye tavsif eder. ifadelerinde sizce yazar neye dikkat çekmektedir?
- Cevap: Yazar, Ahmet Haşim’in ilk yazısında iyi bir nesir ustası olan Süleyman Nazif’i övdüğünü ancak ikinci yazısında Nazif’in nesir yazarı olarak eskiye bağlı kaldığını kendini geliştirmediğini savunmuştur.
2. Metne göre “nesir” hakkında söz söyleyen ve eser veren yerli ve yabancı sanatçılar kimlerdir?
- Cevap: Nesir hakkında söz söyleyen ve nesir türünde eser veren sanatçılar; Süleyman Nazif, Ahmet Haşim, Cenab Şehabeddin, Nu- rullah Ataç, Sabahattin Eyüboğlu, Yahya Kemal ve Batılı yazar Alain’dir. Ayrıca metnin yazarı Mehmet Kaplan’ı da saymak gerekir.
3. Metinde Nesirde, dikkati düşünceden ayıran her şey kötüdür. Fakat yeni bir muhtevayı güzel bir şekilde ifade eden nesirden de hoşlanırım. Bana yeni bir fikir kazandırmayan cümle, şekil bakımından ne kadar güzel olursa olsun boştur. diyor yazar. Bu fikre katılıp katılmadığınızı gerekçesiyle yazınız.
- Cevap: Katılıyorum. Çünkü ne söylediği belli olmayan şiire benzeyen bir nesir, fikri anlatmakta zorlanacaktır. Devrik cümlelerle örülü bir metin fikrin anlaşılmasını zorlaştırır. Katılmıyorum. Çünkü bir fikir iyi bir üslupla ve birtakım benzetmelerle anlatılırsa daha anlaşılır olabilir.
4. Yazar, metin boyunca birçok yazarın fikrinden faydalanmıştır. Bu, yazıyı nasıl etkilemiştir?
- Cevap: Yazıyı olumlu etkilemiş ve yazarın anlatmak istediklerini tarafsız bir şekilde değerlendirerek anlatmasına yardım etmiştir.
5. Okuyucu ve öğrenci olarak hangi tür yazıları sevdiğinizi gerekçesiyle yazınız.
- Cevap:
Deneme ve sohbet yazılarını severim. Çünkü bu tür metinlerin okunması ve anlaşılması daha kolaydır. Okurken öğrenirim.
Hikâye ve romanları severim. Olaya dayalı olan metinler daha çok ilgimi çeker. Yer, zaman, olay ve kahramanlar beni hayal dünyasına götürür.
Günlük olayları takip etmeyi sevdiğim için köşe yazılarını severim vb
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 470 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.