11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 432
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 432 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 432
1. Metinde ana düşünceyle ilgili ipucu içeren cümlelere örnekler veriniz. Bu ipuçlarından hareketle metnin ana düşüncesini yazınız.
- Cevap:
Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak aşağıdakine benzer cümlelerle açıklamalar yapılabilir:
“Türk dili eğitimini ve öğretimini konu alan yazılar şimdi de çıksın, tartışmalar yapılsın. Kültür dergileri, gazetelerin kültür sayfaları veya eklerinde dil yazıları yok.
Beklediğimiz ise Türkçedeki yabancılaşmanın basında, okulda konu edilmesidir. Ancak gündemde olan ve daha çok ihtiyaç duyulan yabancı dil öğrenimi, yabancı dille eğitimdir” “Ülkemizde öncelik Türkçe öğreniminde değil yabancı dil öğre- timindedir. İkisini bir arada yürütmek veya Türkçeyi daha çok öne çıkarıp öğrenci yetiştirmek fikri gündemde değil. Koşullar giderek yabancı dile öncelik veriyor”
“Türkçeyi ses ve yapı kurallarına göre yerinde kullanmak, yazmak bir meziyet sayılmıyor. Gözüm, akıcı bir üslupla konuşan kimseleri arar”
Ana düşünce metnin geneline yayıldığı için bu tür cümleler metne hâkimdir. Metin, “ana dilimizi yabancı dillerin özellikle de İngilizcenin etkisinden kurtarıp Türkçe eğitim-öğretimin gelişmesini destekleme” ana düşüncesi etrafında şekillenmiştir.
2. Metinde anlatılanlar Atatürk’ün “Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki bu dil bilinçle işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk ulusu, dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır.” özdeyişiyle uyuşuyor mu? Niçin?
- Cevap: Metinde Türkçenin bilgi ve teknolojiyi üreten ülkelerin dil, kültür ve değerlerinin etkisi altında kaldığı vurgulamıştır. Atatürk’ün dille ilgili belirtilen sözüyle metinde anlatılmak istenenler ilişkilidir
3. Okuduğunuz metni, dilin bugünkü durumunu ele alacak biçimde sürdürseydiniz metne ekleyeceğiniz kısmın yardımcı düşünceleri neler olurdu? Açıklayınız.
- Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak aşağıdakine benzer açıklamalar yapılabilir: Gençlerin Türkçeyi sosyal medyada kullanma biçimiyle metni sürdürmek isterdim. Günümüz gençliğinin “likelamak”, “favlamak”, “stalk”, “troll” ve “hashtag” sözcüklerini kullandığını; sosyal medya mecralarında yazmak yerine fotoğraf koymayı, konuşmak yerine emoji kullanmayı, kelimeleri tam ve doğru olarak ifade etmek yerine “cnm, mrb, slm…” şeklinde kısaltmalarla yazmayı tercih ettiğini ve bu durumların Türkçenin yapı ve kurallarının bozulmasına neden olduğunu belirtmek isterdim.
4. Okuduğunuz metinden alınan Türkiye’de yerli malı fikri gelişiyor. Acaba bu yerli mallar arasına Batı kökenli kelimelere bulunmuş Türkçe karşılıklar girer mi? düşüncesini toplumun bu konuya yaklaşımı açısından değerlendirdiğinizde neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap:
Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak aşağıdakine benzer açıklamalar yapılabilir:
Toplumun yerli mallara karşı takındığı olumlu tavır, dilimize yeni giren veya girmeye çalışan yabancı kelimelere karşılık bulan Türk Dil Kurumu ile bazı kişi ve kurumlara karşı gösterilmiyor. Bunun nedeni ise yabancı kelimelere karşılık olarak önerilen Türkçe sözcüklerin; televizyon, radyo, sosyal medya, gazete ve dergilerde kullanılmamasıdır.
Bu yayın organlarının yabancı dilden Türkçeye giren veya girecek olan kelimelere karşılık bulmada “karşılığı olmayan uydurma bir kelime türetme, eklerin yersiz kullanılması, telaffuz durumu, anlam bakımından uygunluk meselesi, kelimenin üretildikten sonra halka arz edilmesi, bu kelimelerin dilin en çok kullanıldığı medyada kullanılması, okul kitaplarında yer alıp almaması vb.” sorunların yaşanması sözcüklerin toplumda kabul görmesini engellemektedir.
5. Ana dilimizin günümüzde özenle kullanıldığını düşünüyor musunuz? Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi belirten bir yazı yazınız.
- Cevap:
Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak aşağıdakine benzer açıklamalar yapılabilir:
Ana dilimizin özenle kullanıldığını söylemek pek mümkün görünmemektedir.
Hâlihazırdaki vaziyet; gerek toplum genelinde dile yönelik bilinçsiz kullanımın gerekse televizyon, radyo, sosyal medya, gazete ve dergilerin Türkçenin yapısını bozduğunu ve dilde yozlaşmaya neden olduğunu göstermiştir.
Basın-yayın araçları; dilimizin kurallarına uygun, doğru ve etkili kullanılmasında büyük fırsatlar sunmak yerine özellikle dilimiz ve kültürümüz açısından çok da iç açıcı olmayan bir duruma dönüşmüştür. Bu araçlarla dilimize pek çok farklı kavram, ifade biçimleri girmiş ve maalesef basın-yayına özgü bir iletişim dili meydana gelmiştir. Yanlış telaffuzlara, bozuk cümle yapılarına, anlatım bozukluklarına, yazım hatalarına, vurgu ve tonlama yanlışlarına dayalı bu kullanım, ana dilimizin gelişimini engellemektedir.
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 432 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum