![](/wp-content/uploads/2022/10/play-store-uygulama.gif)
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 35
![](/wp-content/uploads/2021/06/11-sinif-turk-dili-ve-edebiyati-beceri-temelli-etkinlik-kitabi-cevaplari-sayfa-35.png)
![](/wp-content/uploads/2022/10/youtube-uygulama.gif)
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 35 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 35
Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)
Gençlere Öğüt
(…) romancı, hikâyeci, topluma bakmak, toplumla ilgilenmek zorunda olan bir sanat eridir, kendisi ancak “büyük doğruları” söylemek isteyen bir kişi dahi olsa gene “küçük doğrular” üzerinde, bir toplumun geçici türlü olayları üzerinde duracaktır. Bir duyguyu, bir tutkuyu anlaştırarak, içlerinde geliştiği olaylardan ayırarak anlatamaz, Daphnis ile Chloede (Defnis i Clui) dahi toplum vardır, çevre vardır. Romancı, hikâyeci, ancak kendi düşünde bulunan bir toplumu anlatabilir, ama böyle olunca da gene bir toplumu anlatmış olur, yani ne yaparsa yapsın, ne isterse istesin romanının, hikâyelerinin kişilerini bir toplumun çocukları olmaktan kurtaramaz. Ödevi bize bir toplumu göstermek, dolayısıyla da o toplumdaki kişileri, onların duygularını, düşüncelerini anlatmaktır. Bize anlattığı kişilerin, o kişilerdeki duygularla düşüncelerin birer büyük doğru olmasını nasıl sağlayabilir? Bunu şimdiye dek kimse anlayamamıştır. Bazı romancılar, hikâyeciler, belki kendileri ancak kendi çevrelerini anlatmak istedikleri hâlde bize değişmez kişioğlunu gösterebilmiş, bazıları da büyük doğrular’ı göz önünden hiç kaçırmadıkları hâlde o ereğe ulaşamamışlardır. Öyle ise gençleri sanatın isterlerini düşünmeye çağırmak boştur, çünkü onları düşünmeleri kendilerinde zaten bulunmayan bir gücü doğuramaz. (…)
Nurullah Ataç, Karalama Defteri
Kelime dağarcığı:
Daphnis ile Chloe: Konusu Midilli Adası’nda geçen Daphnis ile Chloe’de, bebekken terk edilen ve başka aileler tarafından büyütülen Daphnis ile Chloe’nin aşkı anlatılır.
1.) a) Yazar, romancı ve hikâyeciyi toplumla ilgilenmek zorunda olan bir sanat eri olarak tanımlamaktadır. Sizce bir romancı ya da hikâyeci ne yaparsa topluma bakmış, toplumla ilgilenmiş olur?
- Cevap: Toplumun yaşadığı, hissettiği, önde tuttuğu döneminin gerçeklerini ele almak yoluyla topluma bakmış ya da toplumla ilgilenmiş olur.
b) Yazar, (…) romancı, hikâyeci, topluma bakmak, toplumla ilgilenmek zorunda olan bir sanat eridir, ifadelerinde sanatçıyı niçin “er”e benzetmiş olabilir? Gerekçeleriyle açıklayınız.
- Cevap: Er, Türkçe sözlükte; “1. Erkek 2. İşini iyi bilen, yetenekli kimse. 3. Kahraman, yiğit. 4. Rütbesiz asker, nefer. 5. Koca.” anlamlarını içermektedir. Bu anlamlardan hareketle yukarıdaki cümlede sanatçının bir kahraman olduğu söylenmektedir. Sanatçı toplumunun acısıyla tatlısıyla tüm gerçeklerini çekinmeden dile getirmekle kahraman olmayı hak etmiş demektir. Bu sebeple sanatçıya “er” denmesi yerindedir.
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 35 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.