Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 314

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 314 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 314

Saatine baktı; kendi kendine: “Oh ne kadar gecikmişim.” dedi. Büyük ninesine yine meram anlatmak lâzım gelecekti. Son tünel gideli yarım saat olmuştu.
Hakkı Celis, birdenbire çok yorgun olduğunu hissetti. Kan ter içinde idi ve kalbinde sonu gelmez bir azap vardı. Bütün ineceği inişleri, çıkacağı yokuşları, geçeceği yolları düşündü. Her şeye rağmen Cihangire dönmek için şiddetli, önüne geçilemez bir arzu duydu. Fakat cesareti kâfi gelmedi. Mahçup, korkak ve iradesizdi. Sonra için için Seniha’ya kızdığını hissediyordu. Kendi kendine “Beni neden beklemedi?” diyordu. “Başkalarının arkadaşlığını benimle beraber olmaya tercih edişindeki sebep nedir? Bana karşı hiç bir meyli yok mu?…” diyordu.
(…)

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Kiralık Konak

1. Naim Efendi, “Sağ olsun diyordu; hemşire kendini hâlâ eski devirlerde zannediyor. Kıyafetler gibi ruhlar da değişti. Büyüklere eski itaat, eski hürmet nerede? Kimde var? Bizim gördüğümüz terbiyedeki kimselerle şimdi alay ediyorlar. Belki hakları da var. Her eski şey biraz acayiptir; çocuklarımızın çocuklarını kendimize uydurmaya çabalamak ne beyhude… Onlar, her şeyden evvel, zamanın icaplarına uymaya mecburdurlar. Hemşire istiyor ki Seniha kendisi gibi olsun. Bu mümkün mü? Gençliğimizde kendisinin yaşayışı, giyinişi, düşünüşü, büyük validenin yaşayışına, giyinişine düşünüşüne benziyor mu idi?”
Sizce metinde Naim Efendi’nin, hemşiresiyle ilgili söylediği bu sözler romandaki hangi meseleye dikkat çekmektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Naim Efendi, her ne kadar zamanın şartlarından ve değişen değer yargılarından şikâyet etse de hemşiresine göre daha anlayışlı ve ileri görüşlü biridir. Metinden alınan bu bölümde Naim Efendi, hemşiresini yeniliklere açık olmadığı, zamane gençlerini kendisinin yetiştiği dönemin koşullarına göre değerlendirdiği için eleştirmektedir. Naim Efendi’nin, hemşiresi için söylediği bu sözler romandaki kuşak çatışması konusuna dikkat çekmektedir.

2. Naim Efendi “mutlu günler görüp geçirmiş, önemli devlet memurluklarında bulunmuş -kendi anlayışına göre- dünyayı ve insanları çok yakından tanımış” bir İstanbul beyefendisidir. Emekliye ayrıldıktan sonra eski pırıltılı günlerinden uzaklaşmıştır. Eşinin vefatının ardından kızı Sekine Hanım, alafranga damadı Servet Bey, dejenere bir yaşam süren torunları Seniha ve Cemil ile birlikte konağında oturmaya devam etmiştir.
Şemsettin Kutlu, Başlangıçtan Günümüze Kadar Türk Romanları
Kiralık Konak romanında üç farklı kuşaktan kişilerin yaşadığı çeşitli olaylar, gizli ve açık çatışmalar anlatılmaktadır. Sizce esere neden Kiralık Konak adı verilmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Evler; içinde yaşayan insanların psikolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini yansıtan yaşam alanlarıdır. Ait oldukları zaman diliminden izler taşır. Osmanlı Dönemi’nde geleneksel aileler birkaç kuşak bir arada, büyük konaklarda yaşıyorlardı. Batılılaşma süreciyle birlikte konaklardaki hayat değişime uğramış, konaklar eski ve yeni unsurların birlikte yer aldığı, zaman zaman da çatıştığı mekânlar hâline gelmiştir. Esere adını veren “Kiralık Konak”, Naim Efendi’nin de içinde bulunduğu büyük ailenin geçirdiği değişim sürecine tanıklık etmesi açısından önemlidir. Bundan dolayı romana bu isim verilmiş olabilir.

3. Romanda Hakkı Celis’in yerinde olsaydınız verdiği sözü tutmayıp kendisini konakta iki saat bekleten Seniha’ya karşı tutumunuz ne olurdu? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Gitmesi muhtemel bütün yerlerde yorulana kadar Seniha’yı aramaz, bir sonraki görüşmemizde ona neden böyle davrandığını sorardım. Geçerli bir mazereti yoksa verdiği sözü tutmayıp beni boşuna beklettiği için ona ne kadar üzgün olduğumu söylerdim.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 314 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!