11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 23
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 23 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 23
Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)
(…)
Edebiyat Akımı
Edebiyat akımları, bağımsız olmayıp sanat akımlarının edebiyattaki görüntüsüdür ve illaki edebiyat alanında doğmaz. Bazen sanatın başka bir dalında doğar ama edebiyatta da etkili olur. Bu etkinin düzeyleri değişebilir. Örneğin, resimde doğan empresyonizm, edebiyatta daha sınırlı bir etkiye sahipken sürrealizm edebiyatta önemli bir akım olmuş ve bu yönde pek çok eser verilmiştir. Edebiyatta doğan akımlar da aynı şekilde diğer sanatları etkiler. Örneğin, sembolizm edebiyat alanında ortaya çıkmış ancak resim ve heykelde çok etkili olmuştur.
Edebiyat akımları belli bir grup sanatçının bir araya gelmesiyle ve ortak bir sanat anlayışını, güzellik kavrayışını, gerçeklik algısını paylaşmalarıyla şekillenir. Bu ortaklıklar bazen bir bildirgeyle ortaya konur ve sistemleştirilir. Bazen de bir grubun doğuşunu haber veren ve sanattaki amaçlarını ortaya koyan bildirgeler yayımlanır. Bazen bir metin, yazılışından çok sonra bir akımın bildirgesi olarak görülmeye başlanır. Victor Hugo’nun (Viktor Hügo) Cromwell (Kromvel) piyesine yazdığı ön söz romantizmin; Emile Zola’nın (Emil Zola) Deneysel Roman adlı eseri natüralizmin bildirgesi kabul edilir. Jean Mo- reas’ın (Jon Moreas) 1886’da yayımladığı Sembolizm başlıklı yazı, sembolizmin bildirgesi olmakla birlikte, bu tarihten önce yetişmiş sembolistlerin kimi eserleri de sembolizmin bildirgeleri olarak kabul edilir. Baudelaire’in (Bodler) İletişimler, Verlaine’ın (Verlayn) Şiir Sanatı adlı şiirleri buna örnektir. Bizim edebiyatımızda da Fecriati Topluluğu bir beyannameyle topluluğun kuruluşunu duyurmuş ve sanat anlayışlarını açıklamıştır. Orhan Velinin Garip ön sözü, Garip (I. Yeni) akımının bildirgesi sayılır. Şunu belirtmek gerekir ki bir akımın ya da topluluğun bir bildirge yayımlama gibi bir zorunluluğu yoktur. Bir bildirgeyle ilkeleri ve doğuşu duyurulmayan akımlar, genellikle o akımın ilke ve niteliklerinin belirgin olduğu eserler üzerinden açıklanırlar.
Akımlar doğdukları sanat dalından başka sanatlara yayıldıkları gibi çağlar ve coğrafyalar boyunca da yayılırlar. Yayıldıkları coğrafyalarda oranın kendine özgü şartlarına uyum göstererek farklı nitelikler kazanırlar. Örneğin romantizm, Fransız edebiyatında farklı, İngiliz edebiyatında farklı, Alman edebiyatında farklıdır. Her millet kendi folkloru, kültürel özellikleri, tarihî, siyasi ve toplumsal şartlarıyla farklı ögeleri öne çıkarır ya da aynı ögeyi farklı şekillerde yorumlar. Örneğin, Fransa’da milliyetçilik Fransız tarihinin vurgulanmasıyla karakterize olurken Alman romantizminde halk kültürüne dönüş ön plandadır.
(…)
Hülya Bayrak Ayyıldız, Batı Edebiyatında Akımlar I
Kelime Dağarcığı:
bildirge: Beyanname. empresyonizm: İzlenimcilik. folklor: Halk bilimi. natüralizm: Doğalcılık. sürrealizm: Gerçeküstücülük.
1. Yazar, okuduğunuz metinde örnekleme tekniğinden sıkça yararlanarak sizce neyi amaçlamış olabilir?
- Cevap: Yazar, verdiği bilginin okuyucunun zihninde daha anlaşılır hâle gelmesini amaçlayarak örneklemeye başvurmuştur. Ayrıca örnekleme yazarın verdiği bilgileri ispat etmek amacıyla başvurduğu bir yoldur.
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 23 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.