Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 220

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 220 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 220

1. Kurmaca metinlerde yazar kurguladığı anlatıcı aracılığı ile konusunu okura anlatır. Böylece yazar, kendisini yapıtından soyutlamış olur. Yapıtı kendi yaşamından izler taşısa da anlatılanlar gerçeğin kendisi değildir.

a) Okuduğunuz metinde anlatıcı ile yazar arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazarla anlatıcı aynı kişidir. Yazar kurmaca bir anlatıcı yerine kendi gerçekliğini kullanarak konuyu anlatmıştır. Böylece okurun konuyu kendi gerçekliği ile anlamasını sağlamıştır.

b) Metinde yazarın yaşamından izler var mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Metinde yazarın yaşamından bir iz yoktur. Makalenin tür özelliklerine uygun olarak yazar kendi yaşamını değil konunun bilimsel yöntemlerle elde edilmiş verilerini okur ile paylaşmıştır.

2. Bu konuyu trafik kazasından etkilenmiş bir kişi anlatmış olsaydı iki metin arasında ne gibi farklar olurdu? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Aşırı hız yapan bir sürücünün yaptığı kazadan etkilenmiş bir kişi bu konuyu anlatsaydı yazarın duyguları öne çıkardı. Anlatımında öznellik olurdu. Sayılardan, araştırma sonuçlarından yaralanmak yerine kişisel izlenimleri, duyguları, ön yargılarını anlatırdı.

3. Metnin birinci paragrafı “Duran bir otomobili harekete geçirmek ya da belirli bir hızda giden otomobilin hızını istenen bir son hıza ulaştırmak için gereken enerjinin, otomobilin kütlesiyle doğru orantılı olduğunu biliyorum.” biçiminde değiştirildiğinde metnin bakış açısında nasıl bir farklılık olacağını açıklayınız.

  • Cevap: Olası Cevap: Bu değişiklikle cümlenin yüklemi 1. tekil kişi olmuş. Bu da bakış açısını değiştirmiş. Çünkü “gereken enerjinin, otomobilin kütlesiyle doğru orantılı olduğu” bilgisi herkes tarafından bilinen, kabul edilen bilgi olmaktan çıkmış; sadece yazarın bildiği bir bilgi olmuş.

4. Yazar konuyu anlatırken duygulara mı yoksa düşüncelere mi yer vermiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazar konuyu anlatırken düşünceleri öne çıkarmış. Otomobil konusunu herkesi ilgilendirebilecek biçimde, bilgi vermek amacıyla anlatmış; bunun için de konuyla ilgili elde edilmiş verilerden yararlanarak ulaştığı düşünceleri kullanmış.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 220 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!