Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 22

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 22 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 22

1. Yazar, Taklit başlıklı metni oluştururken neden tartışmacı anlatımı tercih etmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazarın tartışmacı anlatımı tercih etmesinin sebebi ele aldığı konunun tartışmaya açık bir konu olmasıdır. Edebiyatta taklit kimi düşünürlerce olumlu yönleriyle kimi düşünürlerce olumsuz yönleriyle ele alınmıştır. Yazar bu düşünceler arasından kendi düşüncesine bir yol açmaya çalışmakta ve iyi bir taklidin sanat için faydalı olduğunu savunmaktadır. Bir savunma yaptığı için tartışmacı anlatımı tercih etmiştir.

2. Yazar, ilk paragrafta Alain ve Remy de Gourmentnin görüşlerine yer vererek neyi amaçlamıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazar, Alain ve Remy de Gourment’nin görüşlerine yer vererek bu iki düşünürü kendi düşüncelerine tanık göstermiştir. Böylece edebiyat ve sanat konusunda söz sahibi bu iki büyük düşünürü arkasına almış ve düşüncesindeki haklılığını güçlendirmeye çalışmıştır.

3. Yazar, Tıpkı bir saati söküp dağıttıktan sonra tekrar takabilen bir saatçinin saati tanıdığı kadar siz de örnek tuttuğunuz sanatçıyı tanıyacaksınız. cümlesini kullanarak düşüncesini benzetme yoluyla somutlaştırmıştır. Siz de taklidin kolay bir iş olmadığı düşüncesini başka somutlamalarla anlatınız.

  • Cevap: Öğrencilerin yapacağı olası benzetmeler:

► Tıpkı yavru bir kuşun uçmayı öğrenmek için saatlerce annesini izlemesi ve kanat hareketlerini taklit etmesi gibi siz de örnek aldığınız sanatçıyı yakından izleyeceksiniz.
► Bir piyano öğrencisi nasıl sabırla ve aşkla hocasının parmaklarını takip ediyorsa siz de ileride olgun eserler çıkarabilmek için öykündüğünüz sanatçıları sabırla ve aşkla takip edeceksiniz.
► Bisiklet sürmeyi öğrenen bir çocuk onlarca kez düşebilir fakat nihayetinde insana bir sihir gibi gelen iki teker üzerinde gidebilmeyi başarır. Siz de kendinize üstat olarak seçtiğiniz sanatçıları sabırla taklit edecek ve nihayetinde o sihirli şaheserlere ulaşacaksınız.

4. 16. yüzyıl Fransız şairleri, İtalyan hümanistlerini taklit ettiler. 17. yüzyılın Fransız klasisizmi Yunan, Latin yazarlarını taklitle gelişti. Fransa 18. yüzyılının bir taklit çağı olduğunu Remy de Gourment söylüyor. 19. yüzyıl da bir taklit çağıdır. Hugo; İngiliz, Alman yazarlarını taklit ettiği için Hugo oldu. Fransa’da yeni şiirin temellerini atan Baudelaire (Bodler), Amerikalı şair Poeyu (Po) okuduktan sonra Baudelaire oldu. cümlelerinde hangi düşünceyi geliştirme yolu kullanılmıştır ve bunun metne katkısı nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Metnin belirtilen cümlelerinde örneklendirme yapılmıştır. Yazar, örnekler vererek düşüncelerinin birçok örneği bulunan bir gerçek olduğunu anlatmış oluyor. Aynı zamanda okurun zihninde yazar ve yüzyıl örnekleriyle taklidin sanatı geliştirdiği savını güçlendirmiş oluyor.

5. Taklit kavramı üzerine bir açıklama, bir de tartışma paragrafı yazınız.

  • Cevap: Açıklama paragrafı örneği: TDK Türkçe Sözlük’te taklit kelimesi için bir örneğe benzemeye veya benzetmeye çalışma, öykünme, birinin konuşmasını veya davranışlarını tekrarlayarak eğlenme, aslına benzetilerek yapılmış eşya gibi açıklamalar yapılmıştır. Taklit sözcüğü Türkçeye Arapçadan girmiştir. Taklit kelimesinin yerini günümüzde öykünme kelimesi almaya başlamıştır. Tartışma paragrafı örneği: Yeni edebiyatçıların eserlerinde açık bulmak için elinden geleni ardına koymayan eleştirmenlerimiz bu sıralar kolay bir yol buldular kendilerine. Yeni bir yazar/şair edebiyat dünyasında boy göstermeye mi cesaret etti, hemen takıyorlar kulpu. Yok efendim taklitçiymiş, yok efendim bilmem hangi edebiyatçının etkisindeymiş, yok efendim öyleymiş, böyleymiş. Bu efendiler kendilerinin de bir zamanlar ustaların malını alıp sattığını ne çabuk unuturlar. Hayatın her alanında çıraklık vardır da sanat gibi önemli bir alanda yok mudur? Elbet yeni edebiyatçılar ustalardan etkilenecek, elbet iyi eserleri taklit edecekler. Taklidin kusur sayıldığı bir yerde sanat gelişir mi?

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 22 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!