![](/wp-content/uploads/2022/10/youtube-uygulama.gif)
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 150
![](/wp-content/uploads/2021/06/11-sinif-turk-dili-ve-edebiyati-beceri-temelli-etkinlik-kitabi-cevaplari-sayfa-150.png)
![](/wp-content/uploads/2022/10/youtube-uygulama.gif)
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 150 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 150
1. Şiirin birinci dörtlüğünde yer alan edebî sanatları belirleyerek bu sanatların nasıl oluşturulduğunu açıklayınız.
- Cevap: Şiirin birinci dörtlüğündeki başlıca edebî sanatlar şunlardır:
a) Çoban, kaval, sürü, ova; bülbül, gül, yuva gibi tabiatla uyumlu sözcüklerle tenasüp sanatı yapılmıştır.
b) İnsana ait olan konuşma özelliği bülbüle aktarılarak intak (konuşturma) sanatı yapılmıştır.
c) “Boynu bükük” ifadesiyle insana ait bir özellik güle verilerek teşhis (kişileştirme) sanatı yapılmıştır.
ç) Gül, “boynu bükük” ifadesiyle insana benzetilip “insan” söylenmediğinden kapalı istiare sanatı yapılmıştır.
d) Çobanın, cevabını bildiği bir soruyu bülbüle sormasıyla istifham sanatı yapılmıştır.
e) Çobanın, sürülerinin ve ovasının yerini bildiği hâlde bilmezlikten gelmesiyle tecahülüarif sanatı yapılmıştır.
2. Şiirde hangi mazmunlara yer verilmiştir? Bu mazmunların divan edebiyatından farklı kullanılıp kullanılmadığım gerekçesiyle açıklayınız.
- Cevap: Manzumede divan edebiyatında çok sık kullanılan “gül” ile “bülbül” mazmunu kullanılmıştır. Divan edebiyatında bülbül “seven”, gül “sevilen”dir. Gül naz, bülbül niyaz (yalvarma) makamındadır. Gül daima güzelliğin, tazeliğin, zarafetin, narinliğin, güzel kokunun nişanıdır. Bülbül, gülü etkilemek için güzel sesiyle nağmeler söyler ama gül ona yüz vermez. Bu manzumede ise bu mazmunun dışına çıkılarak gül boynu bükülmüş, solmuş, eski güzelliğini yitirmiş; bülbül ise gülün peşinde koşan ona yalvaran bir âşık değil, gülden hesap soran hâkim bir edayla karşımıza çıkar.
3. İmge şairin hayal dünyasının şiire yansımasıdır. Şiirdeki Çalış çoban çalış! Kurtar öz yurdu… / Şairlerden topla, bülbül bir ordu. dizelerinden ve manzumenin bağlamından hareketle “çoban” ve “bülbül” imgelerine yüklenen anlamları açıklayınız.
- Cevap: Bu şiirde “çoban” ile “bülbül” imgeleri iki farklı sanat anlayışını sembolize etmektedir. Şiir bu iki sembolün karşılıklı konuşmaları üzerine kurulmuştur. Şair “çoban” imgesiyle toplum için sanat, “bülbül” imgesiyle sanat için sanat anlayışını benimseyen sanatçıları anlatmaktadır.
4. Şiirin son dörtlüğünden yararlanarak “bülbül” imgesiyle sembolize edilen sanatçıların sanat ve dil anlayışında bir değişiklik olup olmadığını gerekçesiyle yazınız.
- Cevap: Bülbül sanat için sanat anlayışını temsil etmektedir. Divan edebiyatı sanatçıları şiirlerini Arapça ve Farsça tamlamalarla yüklü ağır bir dille yazmış, şiirlerinde divan edebiyatı nazım şekillerini kullanmıştır. Tanzimat sanatçıları dili sadeleştirmeye çalışmış fakat başarılı olamamış, divan edebiyatı nazım şekillerini kullanmaya devam etmiştir. Servetifünun ve Fecriaticiler ise Batıdan alınan yeni nazım biçimleri ve serbest müstezatı kullanmış, kendilerine özgü çok ağır bir şiir dili oluşturmuştur. Şiirin son dörtlüğünde: Bülbül dedi: Şarkı ölsün, yok tasa;/ Türkülerim yaşar, söyler Türk dili… dizeleri ve bülbül imgesiyle sembolize edilen sanatçıların sanat anlayışının değiştirdiğini görüyoruz. Çünkü şarkı divan edebiyatı, türkü ise halk edebiyatı nazım biçimdir. Bülbül, Türkülerim yaşar, söyler Türk dili. dizesiyle dil anlayışının da değiştiğini belirtmiştir.
5. Şiirin nazım birimleri ve şiirde kullanılan imgeler arasında bir bağ kurulabilir mi? Gerekçesiyle açıklayınız.
- Cevap: Evet, kurulabilir. Şiirde kullanılan nazım birimleri dörtlük ve beyittir. Çoban ve bülbül imgesiyle doğrudan bağlantılıdır. Dörtlük halk edebiyatı nazım birimi beyit divan edebiyatı
nazım birimidir. Yani dörtlük çoban, beyit bülbül imgesine karşılık kullanılmıştır.
6. Şiirde çobanla bülbülün yerini tutabilecek, şiire başlık olabilecek farklı üç imge yazınız.
- Cevap: Kaval ile Ney, Saz ile Ut, Türkü ile Şarkı.
7. Şiirde kullanılan mazmun, imge ve edebî sanatların şiire katkısını açıklayınız.
- Cevap: Dildeki sözcükler sınırlıyken şairin hayalleri, duyguları sınırsızdır. Şair; sınırlı sözcüklerle sınırsız duygu ve hayallerini anlatmaya çalışırken sözcüklerin yetersiz kaldığı durumlarda edebî sanat, mazmun ve imgelere başvurur. Bunlar aracılığıyla sözcüklerin çağrışım gücünden yararlanır, sözcüklere gerçek veya sembolik yeni anlamlar yükler; dili zenginleştirir, az sözle çok şey anlatır, anlam katmanları yaratır. Böylece günlük dilden farklı bir dil (şiir dili) ortaya çıkarır. Şiiri okuyan her kişi onu kendi dünyasına göre yorumlayabilir. Böylece doğrudan akla değil duygulara hitap eden bir sanat eseri meydana gelir.
11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 150 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.