11. Sınıf Tekrar Testleri Tarih 6. Ünite Cevapları
11. Sınıf Tekrar Testleri Tarih 6. Ünite Cevapları Meb Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Tekrar Testleri Tarih 6. Ünite Cevapları
1. 1912-1913 Balkan Savaşları sonucunda Balkanların siyasi haritası önemli ölçüde değişmiştir. Bu savaşlarda Osmanlı Devleti, Avrupa’daki topraklarının yaklaşık %80’ini, Avrupa’da yaşayan nüfusunun da %70’ini kaybetmiştir.Buna göre,I. Osmanlı Devleti’nin Avrupa’da toprağı kalmamıştır.II. Balkanlarda kalan Osmanlı vatandaşları vardır.III. Balkanlarda Osmanlı aleyhine topraklarını genişleten devletler olmuştur.yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) Yalnız IIID) I ve IIE) II ve III
- Cevap: E
2. Buna göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
A) Osmanlı Devleti’ndeki Müslüman nüfus artmıştır.B) En fazla göçmen Balkan topaklarından gelmiştir.C) Osmanlı coğrafyasında yatay hareketlilik yaşanmıştır.D) Göçler, XVIII. yüzyıldan itibaren gerçekleşmiştir.E) Rusya Çarlığı ile nüfus mübadelesi yapılmıştır.
- Cevap: E
3. Selanik, 1830’larda bütün Balkanların ekonomik açıdan doğal giriş-çıkış limanı olmuş ve deniz ticaretinin canlanmasıyla önemi artmıştır. 1840’larda Selanik’le İstanbul arasında bir gemi hattı kurulmuş ve Adriyatik limanlarına da seferler başlatılmıştır. Sanayi Devrimi sonrası artan ham madde ihtiyacı, Selanik Limanı’nı daha da canlandırmış ve liman, demiryolu ile Avrupa içlerine bağlanmıştır. Böylece Selanik Limanı, İstanbul ve İzmir limanlarının da üzerinde bir ticaret hacmine ulaşmıştır. Ayrıca Selanik, Süveyş Kanalı’nın açılmasından sonra Avrupa için daha büyük önem kazanmıştır. Metne göre Selanik ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
A) Transit bir ticaret merkezi hâlini aldığıB) Süveyş kanalının açılmasıyla daha da aktif hâle geldiğiC) Sanayi Devrimi ile birlikte öneminin arttığıD) Farklı etnik unsurlardan oluştuğuE) Avrupa ile ulaşım ağının sağlandığı
- Cevap: D
4. İstanbul, farklı dönemlerde büyük değişimler geçirmekle birlikte en büyük değişimi XIX. yüzyılda yaşamıştır. Başta nüfus artışı olmak üzere ticari faaliyetler, batılılaşma hareketleri, değişen şehircilik anlayışı ve mimarideki gelişmeler; şehrin modern dünyadaki değişimlerden nasibini almasını sağlamıştır. Avrupa’daki Paris, Londra, Berlin gibi büyük metropollerde görülen Batılı hayat tarzı, XIX. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti’nde yaygınlaşmaya başlamış ve özellikle Üsküdar ve Galata bölgelerinde sosyal hayat gelişmiştir. Buna göre XIX. yüzyılda İstanbul için aşağıdaki gelişmelerden hangisinin yaşanması beklenemez?
A) Göç hareketlerinin gerçekleşmesiB) İlk yabancı elçiliklerin açılmasıC) Modern belediyeciliğin ortaya çıkmasıD) İş merkezlerinin sayısının artmasıE) Limanların modernleştirilmesi
- Cevap: B
5. Sanayi Devrimi sonrası XIX. yüzyılda kent sistemi ortaya çıkmış ve Avrupa’da ekonomik merkezler durumuna gelen büyük metropoller oluşmuştur. Kamusal alan ile özel alan birbirinden ayrıldığı bu dönemde hastane, adliye, üniversite gibi binalar ile bulvar ve caddeler yapılmaya başlanmıştır. Metropollerin oluşumu sonrası meydana gelen nüfus yoğunluğu beraberinde pek çok toplumsal ve altyapı sorununu getirmiştir.Metne göre modernleşme ile birlikte;I. sosyal,II. tarım,III. şehircilikalanlarından hangilerinde değişim yaşanmıştır?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) I ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: D
6. Lâle Devri’nden itibaren diplomatik, ticari, kültürel alanlarda artan ilişkilerle birlikte Avrupa kökenli pek çok eşya da kullanılmaya başlanmıştır. Modernleşme adına yapılan girişimler, Osmanlı Devleti’nin tüketim alışkanlıklarında da farklılıklar meydana getirmiştir. İstanbul’da XVIII. yüzyılın ortalarından itibaren “Frenk modası” yavaş yavaş hissedilmeye başlanmış; Batı tarzı mobilyalar, döşemeler, ev düzenlemeleri toplumda popüler hâle gelmiştir. Özellikle Fransa’dan gelen hediyeler, gravürler, saatler, çeşitli aletler, kumaşlar, mobilyalar, mikroskop, teleskop gibi eşyalar Osmanlı toplumunu dönüştürmeye başlamıştır.Buna göre XVIII. yüzyılda Osmanlı Devleti ile ilgili;I. Avrupa ile olan ilişkiler sosyal hayata yansımıştır.II. Batı tarzı yaşam anlayışı kabul görmüştür.III. Avrupa’ya ait edebî türler Osmanlı’da görülmeye başlanmıştır.yorumlarından hangilerine ulaşılabilir?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) I ve IIIE) I, II ve III
- Cevap: C
7. Balkan ulusları, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı ile kendi ulus devletlerini kurmak için istedikleri fırsatları bulmuştur.Bu savaş sonunda imzalanan Berlin Antlaşması ile;I. Sırbistan,II. Yunanistan,III. Romanyadevletlerinden hangileri bağımsızlığını elde etmiştir?
A) Yalnız IB) Yalnız IIC) I ve IID) I ve IIIE) II ve III
- Cevap: D
8. Osmanlı Devleti’nde ayrılıkçı hareketlerin başlamasında aşağıdakilerden hangisi etkili olmuştur?
A) Coğrafi KeşiflerB) Sanayi DevrimiC) Fransız İhtilaliD) 1848 İhtilaliE) Reform Hareketleri
- Cevap: C
11. Sınıf Tekrar Testleri Tarih 6. Ünite Çözümleri ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok