“11. Sınıf Tefsir Ders Kitabı Cevapları Sayfa 138 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tefsir Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 138

‘Şimdi sen Rabbin için namaz kıl ve kurban kes!"65 ayetindeki "Namaz kıl!" emrini Burse- vi, bunca büyük nimetleri veren Rabbin rızasını kazanmak ve O'na şükretmek için namaz kılmaya devam etmek diye açıklamıştır. Bur- sevi'ye göre şükür; kalple, dille ve organlarla olmak üzere üç çeşittir. Kalple şükür, nimetin sadece Allah'tan (cc) olduğunu bilmek; dille şükür, nimeti vereni övmek; organlarla şükür, nimet verene boyun eğmektir. .Namaz bu üç çeşit şükrü de kapsamaktadır.64 Bu ayette kastedilenin hangi namaz veya kurban olduğu konusunda farklı değerlendirmeler vardır. Ayette belirli bir namaz veya kurbanın kastedilmemiş olması da muhtemeldir. Bu durumda ayetten çıkacak mana, tüm namazların ve kurbanların Allah'a (cc) özgü olduğunun bilinmesi ve yalnızca Rabbe ibadet edilmesidir.65 Türkçe-

‘Asıl soyu gelmeyecek olan, sana karşı nefret duyandır."^7 ayetinde"soyu gelmeyecek olan" şeklinde Türkçeye çevrilen j&m kelimesi "soyu kesik" anlamına gelir. Arapiar erkek çocuğu olmayan kimseyi “ebter" olarak nitelerdi. Hz. Peygamber'in erkek çocukları ölünce müşrikler, onu da ebter lakabıyla anmaya başlamışlar ve Peygamberimize "Bırakın onu. O, soyu kesik bir adamdır!" diyerek hakaret etmişlerdir. Kevser suresinin son ayetiyle onların bu davranışları kınanmakta, her ne kadar erkek çocukları bulunsa da asıl soyu kesileceklerin kendileri olduğu haber verilmektedir. Çünkü onlar kıyamete kadar lanetlenirken Hz. Peygamber rahmetle anılmakta; ismi, dünyanın her tarafında günde beş vakit Yüce Allah'ın adıyla bir arada okunmaktadır. Mek- keli putperestler, olayların sadece dış yüzüne baktıkları için Hz. Peygamberi himayesiz ve güçsüz; kendilerini kalabalık ve güçlü görürlerdi. Buna dayanarak da Resulullah'ın davasının sonuçsuz kalacağından emindiler. Ancak bu ayetle gerçek güçlülerin Allah'ın (cc) desteklediği kimseler, güçsüzlerinse Allah'ın (cc) zillete uğrattığı kişiler olduğu bildirildi. Böyie- ce bol nimet (kevser) Hz. Muhammed'in (sav) olurken ona düşman olanların payına da eb- terlik, alçalma ve zillet düştü. Hz. Peygamber için yapılan bu değerlendirme, onun yolunu izleyerek inanç ve kararlılığını devam ettiren müminler için de bir müjde kabul edilmiştir.

Soru: İbadetleri eda etmenin önemini Allah'a (cc) iman bağlamında yorumlayınız.

  • Cevap:

11. Sınıf Meb Yayınları Tefsir Ders Kitabı Sayfa 138 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.