Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri

11. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 45

“11. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 45” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 45

Öğretmen; kazanımın temel kavramları olan isyan ve darbe kavramlarını açıklar ve öğrencilerden bu kavramlar arasındaki temel farkların neler olabileceğine dair fikir yürütmelerini ister. Öğrencilerin verdiği cevaplardaki ortak noktalar dikkate alınarak darbe kavramının tam tanımı yapılır.

Örnek Sorular:

1. İsyan sonucu tahttan indirilen padişahlara örnekler veriniz.

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak tahttan indirilen padişahlara “II.Osman, III. Selim, Sultan Abdülaziz, II.Abdülha- mid” gibi padişahlar örnek gösterilebilir.

2. Padişahların tahttan indirilme süreçlerinde Osmanlı ordusunun ne gibi rolü olmuştur?

  • Cevap: Öğrencinin bilgi birikimine bağlı olarak “Osmanlı ordusu, özellikle Yeniçeriler padişah değişikliğinde önemli rol oynamıştır. İlk askerî isyan 1446da çıkan Buçuktepe İsyanı olmakla birlikte askerler, 1913’teki Bâb-ı Âli Baskınına kadar pek çok kez isyan etmiştir. Padişah değişikliğini hedef alan askerî isyanlar ordu açısından genelde başarılı olmuştur. Örneğin Kabakçı Mustafa’nın liderliğini yaptığı ve Kabakçı Mustafa İsyanı olarak tarihe geçen isyan sonucunda Mayıs 1807de III. Selim tahttan indirilerek yerine IV. Mustafa geçirilmiştir. Osmanlı padişahından on iki tanesi askerî isyanla tahttan indirilmiştir. Bununla birlikte ordu, XIX. yüzyıla kadar doğrudan devlet yönetiminde değişikliği hedef almamış padişah değişikliğini hedeflemiştir. Bu yüzyıldan itibaren ise meşruti bir idareyi hedefleyen darbeler yaşanmıştır.” gibi cevaplar verilebilir.

Aşağıdaki metin sınıfta okunur ve öğrencilere, darbelerin ortaya çıkardığı olumsuzluklarla ilgili sorular yöneltilir.

“Darbeler, meşru yönetimlere gayrimeşru müdahaledir. Türkiye’nin 1876dan bu yana, darbeler, ardı gelmez darbe teşebbüsleri ile başı derttedir. Çünkü iç etkenleri kullanan darbeler, genelde dış güdümlü hareketlerdir. Her darbe, oluşturduğu siyasi, sosyal travmalarla, ekonomik güvensizlik oluşturarak geriletici olmuştur. Yönetimde istiklal arayışına geçen yönetimler, darbe ile indirilince, yerlerini bağımlılığı yüksek idareler almıştır. Bu durum yerli, millî irade yerine, ülkenin kaderini bu topraklara ait olmayan tercihlere bırakmak anlamına gelmektedir. Onun için darbeler sonrasında, vatan topraklarında, millî haklarda verilen tavizlerle kayıplar yaşanmıştır. Türkiye’nin darbelere karşı öncelikle darbeci zihniyeti düşüncede geriletmesi gerekmektedir. O da geçmiş darbecilerin kahraman olarak değil, ülkeye, geleceğe zarar veren aletler olarak doğru tanınması ile kolaylaşacaktır. Bunun için insan unsurumuzun, her kademede yerli ve ileri bir eğitimle yetiştirilmesi, gençlerimizin yabancıların eline teslim edilmemesi hayati önem taşımaktadır.”
(Arabacı, Caner, “Darbelerle Yüzleşmek”, NEÜ Sosyal Bilimler Dergisi Darbeler Özel Sayısı, C.II, Konya 2016, s.1’den alınmıştır)

Örnek Soru:

1. Metinden hareketle devletlerin hayatında darbelerin; siyasi, sosyal ve ekonomik etkileri neler olabilir?

  • Cevap: Darbeler devletlerin hayatında bir takım siyasi, sosyal ve ekonomik etkiler gösterir. Darbe, oluşturduğu siyasi, sosyal travmalarla devletlerde ekonomik güvensizlik oluşturarak geriletici bir etken olmuştur. Darbe ile indirilen yönetimler siyasi bağımsızlıklarını kazanamadığı gibi onların yerini bağımlı idareler almıştır. Bu sebeple darbelerle birlikte siyasi alanda olduğu gibi sosyal ve ekonomik alanlarda da kayıplar yaşanmıştır.

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 45 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!