Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri

11. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 21

“11. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 21” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 21

XIX. yüzyılda sosyal hayattaki değişimler Osmanlı Devleti üzerinden açıklanır.

1. Nüfus ve Nüfuz

“XIX. yüzyılda, nüfus gücü için devletlerin çeşitli politikalar üretmelerinin nedenleri nelerdir?” sorusu sorulduktan sonra aşağıdaki cevapları vermeleri beklenir.
Fetihler yapmak, hâkimiyet sahasını genişletmek ve saygınlık kazanmak, askerî endişeler gibi etkenlerle devletler nüfuslarını korumak ve artırmak istemiştir.
Avrupada XVI. yüzyılda gelişen ve XIX. yüzyıla kadar etkili olan merkantilist ekonomi anlayışı, güçlü ve zengin bir devlet için nüfus artışını desteklemiştir. Merkantilistlere göre nüfusun büyüklüğü; siyasi, askerî ve mali açıdan önemli bir güçtür. Ülke dışından yapılan göçler, nüfus artışı sağladığı için merkantilizmde olumlu karşılanmıştır.
XIX. yüzyıldan itibaren nüfus, merkantilizm anlayışında olduğu gibi ulus devletler tarafından da zenginliği artıran bir araç olarak görülmüştür. Bu yüzyılda meydana gelen siyasi, askerî, sosyal ve ekonomik ihtiyaçlar, devlet yöneticilerini ülke nüfuslarını artırmayı amaçlayan politikalar üretmeye yöneltmiştir.

Örnek Sorular:

1. Millî güç unsurları nelerdir?

  • Cevap: Askerî güç, siyasi güç, ekonomik güç, sosyokültürel güç.

Devletlerin kullandığı imkân ve kabiliyetlerin tümü olan millî güç, bizzat millet tarafından oluşturulur. Diğer millî güç unsurlarının nicelik ve nitelik açısından desteklenmesinde de demografik güç önemli bir işleve sahiptir. XIX. yüzyıldan itibaren ulus devletler demografik gücü; ülkenin toplam nüfusu, yetişmiş insan gücü, nüfusun eğitim durumu ve öğretim düzeyi gibi kriterlere göre değerlendirmiştir
Osmanlı Devleti; Klasik Dönemde nüfusu, asker ve vergi kaynağı olarak görmüş ve fethettiği toprakları imar etmek için kullanmıştır. XIX. yüzyılda ise Osmanlılarda, Avrupadaki bürokratik devlet ve nüfus teorilerinin etkisiyle nüfus sayımları yapılmaya başlanmış ve nüfus hizmetlerine dair teşkilatlar kurulmuştur. Nüfus artışıyla ticaret, sanayi, tarım ve askerî bakımdan güçlü bir Osmanlı Devleti oluşturulacağına vurgu yapılmıştır.

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 21 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!