
11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 55


“11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 55” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 55
DEMOGRAFİK DEĞİŞİMLERDEN ULUS DEVLETLERE
Yönerge: Görsellerden ve metinden hareketle soruları cevaplayınız.
Demografi, sınırları belli bir coğrafyada bulunan nüfusun yapısını, özelliklerini ve değişimlerini inceleyen bilim dalı olarak tanımlanmaktadır. Demografi, nüfusun doğumlar, ölümler, evlilikler gibi yönlerini inceler. Ayrıca ülkelere ve bölgelere göre nüfus dağılımları ve göç hareketleri gibi dinamikleri ele alır. Demografi, nüfus değişimleri ve bunların sonuçları ile ilgilenir:
• Nüfusun büyüklüğü (belli bir yerde ne kadar insan yaşıyor)
• Nüfus artışı ve azalması (zaman içinde bu yerde yaşayan insan sayısındaki değişim ne yönde oluyor)
• Nüfus süreçleri (doğumlar, ölümler, göçler ve evlilikler gibi temel olgularda değişim eğilimleri)
• Nüfus dağılımı (insanların yaşadıkları yerlere göre dağılımı, örneğin kırsal ve kentsel bölgelerde yaşayan nüfusun oranı)
• Nüfus yapısı (temel olarak yaş ve cinsiyete göre söz konusu nüfusun özellikleri. Ayrıca eğitim, gelir, meslek, aile, hane yapısı, vb. özellikleri)
Demografinin en önemli inceleme alanlarından olan göçlerin, Osmanlı toplum yapısında meydana getirdiği değişimin sonuçları Balkan Savaşları’ndan sonra görülmektedir.
Balkan Savaşları’nın Osmanlı Devleti’ne olan etkilerinin boyutları oldukça geniştir. Savaşın genel olarak ekonomik, siyasi ve askerî birçok etkileri yanında özellikle bu coğrafyada kaybedilen topraklardan Türkiye’ye gerçekleşen göçlerin büyük etki ve sonuçları olmuştur. Bu savaş her şeyden önce yüzyıllardır birlikte yaşayan Müslim ve Gayr-i Müslim vatandaşların bir arada yaşamalarını adeta imkânsız kılacak bir ortamı da beraberinde getirmiştir. Savaş başlar başlamaz başlayan kitlesel göçler, neredeyse bir yüzyıl devam etmiştir. Bu göçlerin hem terk edilen topraklar için hem de yerleşilen topraklar için büyük etkileri ve sonuçları bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi demografik etkilerdir. Sayısal olarak göçler bir coğrafyada bir azalma başka coğrafyada ise bir artma meydana getirebilmektedir. Bu göçler nüfus artışının ya da azalışının yanı sıra nüfusun yapısında da önemli değişiklikler meydana getirmektedir.
Her şeyden önce gerek Balkan coğrafyasında gerekse Türkiye’de nüfusun homojenleşmesine önemli etkiler yaparak ulus-devlet yapısına uyum sağlayacak bir nüfus yapısının oluşmasında önemli rol oynayacaktır. Bu durum ise Cumhuriyetin “Türk Milleti” üst kimliği ile yeni ve güçlü bir millet vurgusu yapabilmesine imkân sağlayacak bir ortamı doğuracaktır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 55 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.