Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı

11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 50

“11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 50” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

logo

11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 50

Sömürgeci ülke sermayelerinin hedefi hâline gelen Osmanlı Devleti siyasi destek elde etmek amacıyla aynı ayrıcalıkları kısa bir süre sonra diğer Avrupa devletlerine de tanımış, Osmanlı ülkesi Avrupa devletlerinin ucuz ham madde kaynağı ve açık pazarı hâline dönüşmüştür. Ülkedeki sermaye zaten azınlıkların ve yabancıların elindedir. Yaygınlaşan ve genişleyen kapitülasyonlar, sürüklenilen savaşlarla birlikte Osmanlı Devleti’nin millî sermayesini oluşturması ve sanayileşmesi şansı tümüyle ortadan kalkmıştır. 1854 yılından itibaren alınan dış borçlar ödenemeyecek kadar artmış, 1881 yılında Düyun-u Umumiye İdaresi kurulmuş, devletin vergi gelirlerinden bir bölümünün bu kuruma aktarılarak borçların ödenmesi yoluna gidilmiştir. Bu durum Osmanlı Devleti’ni mali ve ekonomik olarak Avrupa devletlerinin denetimi altına sokmuştur.
Belçika’nın Kongo’yu sömürgeleştirmesi, sanayileşmesini tamamlayan ABD’nin savaş ile tehdit ederek Japonya pazarına girmesi, Rusya’nın Asya’da yayılma çabaları, Uzak Doğu’da Japonya’nın sömürgecilik faaliyetlerine girişmesi, siyasi birliğini geç tamamlayan Almanya ile İtalya’nın bu yarışa dahil olmalarıyla sermayeleri için kendilerine yeni pazarlar arayan devletler birbirleriyle yarışa girmişlerdir. Bu ise sömürgeci devletleri Birinci ve İkinci Dünya Savaşları’na sürüklemiştir.

1. Yatırım yapmak isteyen kişiler sermayelerini hangi yollarla oluşturmaktadır?

  • Cevap: 

Ticaretten sağladıkları kârlarla
Sahip oldukları para, altın, döviz gibi nakit karşılıklar, paraya dönüştürülebilen tahvil, bono, hisse senedi gibi değerler ve menkul(taşınabilir) ve gayrımenkul(taşınamaz) malların satılması sonucu elde edilen gelirlerle.
Bankalardan aldıkları kredilerle
Ortak ve hissedarların şirkete kattıkları sermaye ile

2. Osmanlı Devleti’nde millî bir sermaye birikimi neden oluşamamıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: 

1838 Balta Limanı Ticaret Antlaşması ile İngiltere ‘ye tanınan geniş ayrıcalıklar kısa bir üre sonra diğer Avrupa devletlerine de tanınmış. Osmanlı ülkesi sadece ham madde satan ve sanayileşmiş ülkelerden gelen mamul malların satıldığı bir açık pazar hâline dönüşmüştür. Yerli üretici bu rekabete karşı koyamadığından işletmesini büyültebilecek sermaye sahibi olamamıştır.

Türk ve Müslüman ahali savaşlardan dolayı ticarete yönelememiş, ülkedeki sermaye azınlıkların ve yabancıların elinde toplanmıştır.

Alınan dış borçların vadesi gelince ödenememesi ile alacaklı devletlerin mali denetimine giren Osmanlı Devleti’nin ülkesinde milli bir sermaye oluşturma imkanı bulamamıştır.

3. Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) öncesinde sömürgecilik faaliyetleri ile sermaye gücünü artıran devletler hangileridir? Örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Portekiz, İspanya, Fransa, Hollanda, İngiltere, Belçika, ABD, Japonya, Rusya.

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 50 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!