
11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 49


“11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 49” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 49
SERMAYENİN SÖMÜRGECİLİK İLE GÜÇLENMESİ
Yönerge: Metin ve görselden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.
SERMAYENİN SÖMÜRGECİLİK İLE GÜÇLENMESİ
Sermaye:
Bir ticaret işinin kurulması, yürütülmesi için gereken anapara ve paraya çevrilebilir malların tamamıdır. Anamal, başmal, kapital, meta aynı anlamda kullanılmaktadır. Sermaye sahibine sermayedar denilmektedir.
Sermayeyi oluşturan mallar ve değerler:
• Üretim yapılan makineler ve teçhizat,
• Üretimin yapıldığı bina (fabrika, atölye, işletme veya tesisler)
• Banka hesaplarındaki para, altın, döviz gibi nakit karşılıklar ve paraya dönüştürülebilen tahvil, bono, hisse senedi gibi değerler
• Çalışanların mesleki yeterlilikleri
• Kişilerin sermaye malları üzerinde sahip oldukları mülkiyet hakkı
İlkel dönemlerde üretime dönük faaliyetler yalnız emek ve doğal kaynaklarla yapıldığı için sermayenin ekonomideki ağırlığı sınırlıdır. Zamanla üretim araçları değişmiş, basit aletler yerini makineye ve modern teknolojiye bırakmıştır. Bütün bu dönüşümler sırasında sürekli artan bir sermaye ihtiyacı oluşmuştur.
Fransız tarihçi Fernand Braudel’e (Förnand Braudıl) göre Avrupa’nın ilk dünya-ekonomisi kıtanın kuzeyi ile güneyi arasında on birinci yüzyılda gelişmeye başlamıştır. Sermaye, Akdeniz ticareti ile İtalya’nın Venedik ve Cenova kentlerinde yoğunlaşmış ama asıl gücünü coğrafi keşifler ve sömürgecilik faaliyetleri sonucu elde etmiştir. Zenginleşen kişiler (burjuva) ticaretten kazandıkları paraları sanayi yatırımları için sermaye olarak kullanmışlar; fabrikalar, işletmeler ve bankalar kurmuşlardır. Bazıları ise ortaklıklarla veya bankalardan aldıkları kredilerle sermaye oluşturmuşlar, kurdukları fabrikalarla sanayi devrimi ile gelişen sürece dahil olmuşlardır.
Merkantilist politika izleyip hazinelerini altın gümüş gibi değerli madenlerle dolduran Portekiz, İspanya gibi devletler sahip oldukları sermayeleri çoğunlukla katıldıkları savaşlarda tüketmişlerdir.
Fransa sömürgeleri sayesinde sermayesini ve gücünü artırmıştır. Ekonomik gücün bütün araçlarını (ticaret, deniz aşırı nakliyat, sanayi ve finans) ilk defa merkezîleştiren devlet önce Hollanda, ardından İngiltere olmuştur. İngiltere yatırımcılarına tam bir politik ve askerî destek veren ilk ülkedir. İngiltere açısından ekonomi ve politikanın bu şekilde çakışması, sermayenin sınırsız ölçüde serpilip gelişmesinin yolunu açmıştır.
Amerika Afrika ve Asya kıtalarında çok sayıda sömürgeye sahip olan İngiltere bununla yetinmemiş, I ve II. Afyon Savaşları’nı kazanarak Çin’i yarı sömürge haline getirmiş, 1838 Balta Limanı Ticaret Antlaşması ile Osmanlı Devleti’nden önemli ticari ayrıcalıklar elde etmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 49 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.