
11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 40


“11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 40” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 40
Kendinizin bir tarih araştırmacısı olduğunu düşününüz. Sizden III. Selim döneminde yapılan Nizam-ı Cedit yeniliklerinin SWOT analizini (Kurumların yeterliliklerini belirlemek için geliştirilmiştir. Bir kurumun kuvvetli ve zayıf yönlerini, karşılaştığı fırsatları ve tehditleri belirlemek için kullanılır.) yapmanız ve bu konuda bir rapor oluşturmanız istenmektedir.
Şemayı doldururken aşağıdaki sorulardan yararlanmanız size yardımcı olacaktır.
Nizam-ı Cedit yeniliklerinin güçlü yönlerini belirlemek için: Neden gerek duyuldu? Başarılı olma şansını artıran faktörler nelerdi?
Nizam-ı Cedit yeniliklerinin zayıf yönlerini belirlemek için: Yenilikleri istemeyenler neden karşı çıkıyorlardı?
Yeniliklere karşı olanların güçlenme imkanı neden vardı? Nizam-ı Cedit yeniliklerinin uygulanmasında neler eksik bırakıldı?
Nizam-ı Cedit yeniliklerinin fırsatlarını belirlemek için: Yenilikler başarılı olsaydı bu durum Osmanlı Devleti için hangi fırsatları yaratırdı.
Nizam-ı Cedit yeniliklerine yönelik tehditleri belirlemek için: Yenilik hareketlerine karşı tavır alanlar toplumun hangi kesimleriydi? Hangi girişimler yeniliklerin gerçekleştirilme şansını ortadan kaldırabilirdi?
- Cevap:
Güçlü Yönleri: Yenilik taraftarı çok sayıda üst düzey devlet adamının bulunması. III. Selim’in yenilikçi bir padişah olması. Rus ve Avusturya savaşları sırasında Osmanlı ordusunun zayıf durumda olduğunun anlaşılması ve orduda ıslahat yapılmasının bir zorunluluk olduğunun anlaşılması. Çok sayıda devlet adamının görüşüne başvurulmuş olması.
Ordunun masraflarını karşılamak için gerekli olan bir hazine oluşturulup gelir kaynakları belirlenmesi. Sadece orduda yapılan iyileştirmelerle sınırlı kalmayıp eğitim, kültür, ekonomi ve yönetim alanında da yeniliklerin yapılması.
Zayıf Yönleri: Bazı üst düzey devlet adamlarının bu reform sürecinden dışlanmaları ve yeniliklere muhalefet etmeye başlamaları. Asker sayısının çoğalmasıyla birlikte halkın vergi yükünün artması. Yeniçerilerin yeni kurulan bu orduyu kendi ocakları için bir tehdit olarak görmeleri. Batıdan alınan yeniliklere yönelik halkın sahip olduğu olumsuz ön yargılar ve çıkarları zarar görenlerin bu ön yargıları harekete geçirmek için propaganda yapmaları (Frenk usullerine karşı olduklarını söylemek gibi).
Fırsatlar: Osmanlı Devleti kötü gidişini durdurabilir, halkın sorunlarını azaltabilir, dağılma dönemine gitmeyebilirdi.
Tehditler: Düzenlemelerden dolayı rahatları bozulanlar, gözden düşen devlet adamları, yapılan yenilikleri dine aykırı olarak değerlendirenler, ağır vergi yükü altında ezilenler Nizam-ı Cedit için her zaman bir tehdit oluşturmuştur. Yenilikleri kötüleyebilirler, karşı olanların sayısını artırabilir hatta destek buldukları takdirde yenilikleri önlemek için ayaklanabilirlerdi. Sonuçta; yenilik karşıtları ayaklanmışlar, Kabakçı Mustafa isyanı ile bu dönem sona ermiştir.
11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 40 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.