Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı

11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 35

“11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 35” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 35

İDEOLOJİNİN TOPLUMSAL DÖNÜŞÜMÜ

Yönerge: Görsellerden ve metinden hareketle soruları cevaplayınız.

İDEOLOJİNİN TOPLUMSAL DÖNÜŞÜMÜ

Günlük yaşam içerisinde sohbet esnasında, okulda, televizyonda, internette, gazetede vb. yerlerde birçok kavram ile karşılaşırız. Bu kavramları günlük konuşma dili içerisinde oldukça fazla kullanmamıza rağmen bu kavramların tam anlamıyla ne ifade ettiğini bilemeyiz. Bu kavramlardan bir tanesi de ideoloji kavramıdır.

İdeoloji kavramı, burjuvazinin feodalizme karşı verdiği ilk mücadeleler sırasında, geleneksel aristokratik toplumda doğmuştur. Bu mücadeleler XVIII. yüzyıl Aydınlanma Çağı’nın arka planını oluşturmuştur. Daha açık söylemek gerekirse ideoloji kavramı, bu dönemin kültürel ve felsefi ortamı içerisinde aklı savunmak ve ilerici olmayan tüm düşünceleri eleştirmek için üretilmiştir. Diğer bir ifadeyle ideoloji kavramı, Sanayi Devrimi’ne eşlik eden sosyal, siyasi ve entelektüel yapıda meydana gelen toplumsal çalkantıların bir sonucudur. Genel olarak ideoloji, siyasi ya da toplumsal bir öğreti( ilke, kuram) meydana getiren, siyasi ve toplumsal eylemi yönlendiren düşünce, inanç ve görüşler sistemidir. Bir topluma, bir döneme ya da toplumsal bir sınıfa özgü inançlar bütününe; bir toplumsal durumu yansıtan düşünceler sistemine verilen isimdir.
İlk defa 1796’da Destutt de Tracy [Destut de Tireysi (1753-1836)], “İdeoloji Unsurlarına Ait Proje” adlı eserinde felsefe teriminin yerine geçecek olan ideoloji kelimesini kullanmaktadır. Tracy’ye göre ideoloji, konusu fikirlerin araştırılmasından ibaret olan ve düşüncelerin kanunlarını inceleyen bir bilimdir. Tracy ideolojiyi, peşin hükümlerden sıyrılarak fikir ve düşünceleri inceleyen ve sosyal reform niteliği olan düşünce sistemi şeklinde kullanmıştır. İdeolojinin bu anlamdaki kullanılış şekli XIX. yüzyıl sonuna kadar devam etmiştir. XIX. yüzyılın sonlarından itibaren ise ideoloji kavramının anlamında önemli değişiklikler meydana gelmiştir.

Bu değişim sürecinin en önemli kırılma noktasında Karl Marx (Karl Marks) durmaktadır. İdeoloji sadece bireyin teori dünyasıyla ilgili değildir. İdeolojiler çok zaman insanların ve toplumların pratik hayatına da yön vermişlerdir. Bunu en iyi açıklayan olgu Marksizm’in ideoloji kavramına yüklediği anlam ve bunun pratikteki yansımalarıdır. Marksist felsefe bu düşünce tarihinde bu kavramın sistemleştirilmesinde ve yaygınlaştırılmasında önemli bir role sahiptir. Marx ideolojiyi soyut felsefi bir düşünme faaliyeti olmaktan kurtarmış; onu ekonomi, politika, toplum ve tarihle iç içe getirmiştir. Yani Marksizmle birlikte bu kavram kendi uygulanabilirlik imkanına kavuşmuştur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!