
11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 28


“11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 28” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 28
19. yüzyıl boyunca varlığını denge politikası izleyerek devam ettirmeye çalışan Osmanlı Devleti, 20. yüzyıl başlarında da bu politikayı devam ettirmeye çalışmış ancak başarılı olamamıştır. Berlin Antlaşması (1878) sonrasında Osmanlı Devleti yalnızlığa itilmiştir. Osmanlı Devleti, ilk önce itilaf devletlerine başvurmuştur. İtilaf Devletleri nezdindeki teşebbüslerinden bir netice alamayan Osmanlı Devleti, Almanya’ya yakınlaşmış ve Almanya ile ittifak yaparak Birinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın yanında yer almıştır.
Görsel 1: Bu kartpostalda, el ele tutuşmuş üç küçük çocuk bulunmaktadır. Çocuklardan ikisi asker selamı verirken, diğerlerine göre küçük olan çocuk iki büyük çocuğun elini tutmuştur. Büyük olan çocukların birinde kılıç, birinde tüfek, küçük olan çocukta ise bir kama bulunmaktadır. Küçük çocuğun diğer çocuklardan farklı olarak sırtında bir bayrak taşıdığı gözlemlenmektedir. Resmin altında “Ama bir ricam var, bu ittifaka ben de katılayım!” yazısı bulunmaktadır.
1. İttifak ne demektir? Açıklayınız.
- Cevap: İttifak kelime anlamı olarak uyuşma, bağlaşma anlamlarına gelir. Günümüzde de yaygın olarak kullanılan bu kelime siyasi, ekonomik, askerî iş birliği yapmak şeklinde kullanılmıştır.
2. Devletlerin siyasi, ekonomik ve askerî ittifaklar kurmalarının sebepleri nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Herhangi bir ittifak içinde olan devletlere müttefik denmiştir. Tarih içinde devletlerin ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar ortak çıkarları doğrultusunda bir ittifak içinde olmaları yalnızlık politikası izlemlerinden daha önemli olmuştur. Örneğin 1. ve 2. Dünya Savaşlarında olduğu gibi müttefikler birbirlerini askerî ve ekonomik olarak destekleyerek savaştan galip çıkmayı amaçlamışlardır.
3. Birinci Dünya Savaşı sırasında Almanların hazırladığı kartpostal örneğine bakarak Osmanlı Devleti’nin bu ittifak içindeki konumu ile ilgili neler söylenebilir? Açıklayınız.
- Cevap: Kartpostallarda Osmanlı Devleti’nin askerî olarak yeterince güçlü olmadığı müttefiklerinin onun elinden tutarak destek oldukları çıkarımına ulaşılabilir. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin bayrak taşıması onun bu savaşa sömürgeci devletlerden farklı bir amaçla girdiğini göstermektedir.
11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 28 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.