Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı

11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 21

“11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 21” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

logo

11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 21

OSMANLI’DA EMANET USULÜ İLTİZAM

I. Yönerge: Metinden hareketle aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

Osmanlı’da Emanet Usulü İltizam

İltizam, devlete ait mallardan bazılarının tahsili, kefil gösterilmek ve bedeli kararlaştırılan taksitlerde ödenmek üzere alınması anlamında kullanılan bir deyimdir. Osmanlı vergi sistemi içinde iltizam, bugünkü deyimler ile vergi tahsilinin özelleştirilmesi anlamına gelmektedir. Bir başka açıklama ile devlet bir bölgenin toprağının vergi toplama işini ihaleye çıkarır. Burada amaç en fazla vergi toplarım diyen kişiye ihaleyi vermekti. Kazanan kişi genellikle 3 yıllık ödemesini peşin yapardı. Vergiyi toplamayı üstlenen kişiye mültezim denirdi. İhaleyi kazanan mültezim vergi toplamak için adamları ile beraber bölgeye giderdi. Mültezimler bir tür müteahhitti. İltizam ve emanet işlerini yürüten kurum hazine-i amire idi. Devlet üzerinden birtakım gelirlerin bireye aktarılması iltizam sisteminin temelini oluşturmaktadır. İltizam sistemi aynı zamanda ihale üzerinden öne çıkan ülkenin gelir vergileri şeklinde de anlaşılabilir. İltizamdan güdülen temel amaç bir an önce hazineye peşin para girişini sağlamaktı. Osmanlı’da uzun zamandır uygulanmakta olan iltizam, geleneksel düzenin çöküşüne yol açmamıştır. Başlangıçta ticari vergileri ve padişaha ait arazilerden toplanan aşar vergisini toplamak için uygulamaya konan bir mali metot olarak iltizamın uygulama alanının XVII. yüzyıldan sonra genişlemesi, ülke içi ekonominin daha fazla ticarileşmesinin ve savaş usullerinin değişmeye başlamasının bir sonucuydu. Özellikle Osmanlı döneminde yaygın olarak kullanılan iltizam sistemi, vergilerin çok daha düzenli ve rahat şekilde toplanmasına imkân vermiştir. Devletin gelirleri artmıştır. Vergiyi toplamak için uğraşmasına gerek kalmamıştır. Vergiler peşin alındığı için devletin kasasına nakit para girmiştir. Ekonomi daha canlı tutulmuştur.

1. İltizam ne demektir? İltizam sisteminin amacını açıklayınız?

  • Cevap: İltizam, Osmanlılar ’da devlete ait vergi gelirinin özel bir şahsa verilmesini ifade eden bir terimdir. Osmanlı’da uygulanmış olan bir vergi sistemidir. Bu sistem ile devlete ait olan gelirlerin bir bölümü belli bir bedel karşılığında kişilere verilirdi. Bu sistemin amacı ise vergi toplama işini kişilere vermek ve bu yolla daha fazla gelir elde etmekti.

2. Mültezim kime denir? Görevi nedir?

  • Cevap: Osmanlı toprak sisteminde açık artırma usulüyle, belirli eyaletleri (Özellikle merkezden uzak olanları) kiraya vermeye iltizam, iltizam sahibi olan kişiye de mültezim denirdi. Devlet adına vergi toplamaya yetkili kişidir. Bu yolla elde edilen para doğrudan devlet kasasına giderdi. Belli bir ücreti yılın başında devlete verirlerdi ve yılsonuna kadar topladıkları paralar mültezimlere kalırdı. Eğer zarar ederlerse zararlarını devlet karşılardı. İltizam usulü kiraya verilen eyaletlerde çalışan devlet görevlilerin maaşını devlet karşılardı. Köylülerden alınan vergiyi toplamakla birlikte politik olarak yerel yönetimle devlet yönetimi arasında bir aracı kuruluş oluştururdu. Gerek duyulduğunda politik ve ekonomik güç olarak devlete yardımda bulunurdu.

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 21 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!