Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı

11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 20

“11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 20” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

logo

11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 20

Dönemin en büyük siyasi, askerî ve ekonomik gücü olan Osmanlı devleti, yapı ve anlayış olarak farklı bir kültür ve ekolden geliyordu. Bu sebeple, ekonomik olarak Avrupa devletlerinden farklı bir politika izliyordu. Merkantilizm, Osmanlıların ekonomik anlayışıyla ters düşmektedir. Osmanlı Devleti’nin dış ticaret politikasının amacı, bolluk vurgusu ile açıklanabilir. Şehirlerde malların erişilebilirliğine katkıda bulunduğundan ithalat özendirilmiştir. İhracat ise yalnızca iç pazarın talebi karşılandığında serbest bırakılmıştır. Ancak yine de başta gıda ve ham madde olmak üzere mal kıtlığı tehlikesi ortaya çıktığında ihracatı kısıtlamakta kesinlikle tereddüt edilmemiştir.

1. Merkantilizm nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Merkantilizm; Coğrafi keşifler, Rönesans, Reform ve ulus devletçilik anlayışının yarattığı yeni dünya düzeninin ekonomiye yansımasıdır. 16 ve 17. yüzyıllarla 18. yüzyılın başlarına kadar Avrupa’da uygulanan bu politikada ülkenin refahı sahip olduğu altın ve gümüş gibi değerli madenlere bağlıdır.

2. Merkantilizmin dayandığı temel ilkeler nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: 

-Devletçilik
-Müdahalecilik
-Maddecilik
-Kolonicilik (Sömürge).

3. Avrupa’ya özgü bir ekonomik sistem olan Merkantilizmin, Osmanlı İmparatorluğu’nda uygulanmamasının nedenleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Avrupalı devletlerin coğrafi keşifleri amaçlamasının temel nedenlerinden biri büyük ticaret yollarının çoğunlukla Müslümanların elinde olmasıdır. Coğrafi keşifler kendini batıya sıkıştırılmış hisseden Avrupalı devletlerin Atlantik okyanusunda bir çare aramasıdır. Oysa Osmanlı’nın o dönemde böyle bir endişesi bulunmamaktaydı zira İpek ve Baharat yolu gibi büyük ticaret yolları kendi topraklarından geçmekteydi. Sömürgeci devletlerin değerli madenlerden sonra ikinci odak noktası olan tütün, pamuk, şeker gibi malzemeler zaten Osmanlı topraklarında yetişmekteydi. Merkantilist Avrupalı devletlerin aksine Osmanlı’da devlet değil birey önemli olduğu için bu ekonomik sistem uygulama alanı bulmamıştır.

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 20 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!