Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı

11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 19

“11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 19” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 19

ZENGİNLİĞE GİDEN YOL: MERKANTİLİZM

Yönerge: Verilen metinden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Merkantilizmin kökeni “merkant” kelimesi olup Latince tüccar anlamına gelmektedir. Merkantilizm; coğrafi keşifler, Rönesans, Reform ve ulus devletçilik anlayışının yarattığı yeni dünya düzeninin ekonomik yansımasıdır. 16 ve 17. yüzyıllarla 18. yüzyılın başlarına kadar ticaret yapan ulusların büyük bir kısmında uygulanan bu politikanın ana amacı, ihracatı teşvik yoluyla altın birikimini sağlamak ve ulusun servetini ve gücünü arttırmaktı. Çünkü Merkantilizm öncesi dönemde Avrupa’da altın ve gümüş yokluğu çekildiği için zenginlik, gümüş ve altın ile tanım bulmuş ve altın ile gümüş ithalatı yapan Asya ekonomilerine gıpta ile bakılmıştı.

Merkantilizm akımı, feodalizmi yıkarak Sanayi Devrimi’ne sebep olacak olan burjuvazi toplu- munun doğmasına sebep olmuştur. Feodalitenin yerini alan devlet elinde bulunan altın ve gümüş ölçüsünde güçlüydü. Otoritesini kullanarak ticaretle uğraşanlara birtakım ayrıcalıklar tanımış ve ülke gelirini arttırma politikası izlemiştir. Aynı zamanda da ekonomide müdahaleci davranmıştır. Müdahalecilikte temel amaç devlet ve ulusun çıkarları olduğu için devlet ekonomiye ve diğer bütün alanlara müdahale edebilmiştir. Bu sistemde, ülkedeki madenlerin devletin elinde olması ilkesi benimsenmiş ve birey değil devlet ön planda tutulmuştur.

Merkantilistler, ülkenin zenginliğini diğer ülkelerin fakirliğine bağlı olarak değerlendirdiği için saldırgan bir politikaya sahip olmaktaydı. Yani, kral ve prenslere göre ülkenin ekonomik ve siyasi gücü, diğer ülkeleri zor durumda bıraktığı ölçüde artabiliyordu. Bu durumda devletin güçlü bir askerî kadroya sahip olması gerekmekteydi. Güçlü devlet güçlü ordu, güçlü ordu da daha çok altın demekti. Altın miktarı, stoklar azaldığında, değerli madenlerin ülkeden çıkışı engellenerek, değerli madenler özellikle sömürgelerden sağlanarak, bunları en verimli hâlde işlemek suretiyle arttırılmaktaydı. Amaç değerli madenleri toplamak, ülkeye getirmek olduğu için korsancılık bile yasal sayılmıştı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Tarih Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 19 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!