11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 169
“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 169 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 169
Osmanlı merkezî otoritesinin zayıflamaya başladığı dönemde taşrada eşraf, âyan gibi isimlerle anılan yerel siyasi aktörler ortaya çıkmıştı. Bu yerel güçler, devlet otoritesinin zayıfladığı dönemlerde bulundukları bölgelerde etki alanlarını genişletme çabalarına girişmişlerdi. Böylece yerel otoriteler XVIII. yüzyıla gelindiğinde Rumeli ve Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde güçlü aileler hâline geldi. Taşranın idaresinde faydalanılan bu yerel otoritelerin varlığı devlet yöneticileri tarafından kabul edilmeye başlandı. XIX. yüzyılın başında ise bir âyan olan Alemdar Mustafa Paşa, başkent İstanbul’da çıkan Kabakçı Mustafa İsyanı sonrasındaki karışıklıkları önlemek için İstanbul’a gelmişti ve burada asayişi sağlamıştı. Bu olay neticesinde II. Mahmut’un (Görsel 4.40) padişah olmasını sağlayan Alemdar Mustafa Paşa, sadrazam sıfatıyla taşradaki âyanları İstanbul’a davet etti. İstanbul’da II. Mahmut ve âyanlar arasında 1808 senesinde Se- ned-i İttifak adlı bir belge imzalandı. Sened-i İttifak’a göre padişah, taşrayla ilgili bir karar alacağı zaman âyanlara danışacaktı. Bu belgeyle âyanlar, Osmanlı merkezî otoritesi tarafından resmen yerel bir güç olarak tanındı ve padişahın mutlak otoritesi az da olsa sınırlandırılmış oldu. Ayrıca âyanlar ile merkezî otoritenin birbirine karşı görevleri, sorumlulukları; zor durumlarda devletin birliği, huzuru ve güvenliği konusunda yükümlülükleri belirlendi. Sened-i İttifak’la âyanlar yeniliklere ve merkezî otoriteye sadakatlerini ifade ederken karşılığında padişah da âyanla- rın varlığını ve elde ettikleri hakları tanıdı. Böylece Osmanlı tarihinde ilk defa merkezî otorite ile yerel güçler arasındaki güç dengesini uzlaştıran resmî bir sözleşme ortaya çıkmıştır. Ancak Sened-i İttifak belgesi (Görsel 4.41), imzalandıktan kısa bir süre sonra Sadrazam Alemdar Mustafa Paşa’nın ölümüyle birlikte sahipsiz kalmış ve uygulanamamıştır. Bakış AçısıSoru: II. Mahmut, Sened-i İttifak belgesini hangi gerekçelerle uygulamamış olabilir? Tartışınız.
- Cevap: II. Mahmut, Sened-i İttifak belgesini uygulamamış olabilir; çünkü bu belge padişahın mutlak otoritesini sınırlandırıyordu. Ayrıca Alemdar Mustafa Paşa’nın ölümüyle belgeyi savunacak güçlü bir lider kalmamıştı. II. Mahmut, merkezî otoriteyi yeniden güçlendirmeyi ve devletin kontrolünü kendi elinde toplamayı tercih etti.
11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 169 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok