“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 317 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 317

Soru: Balkan göçleri sürecinde yaşanan sorunlar ve göçmenlere yapılan yardımlar ile ilgili verilenlerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

  • Cevap:

Göçmenlerin OsmanlI şehirlerine ulaşması yeni sorunları beraberinde getirdi. Şehir nüfusları çok fazla arttığı için gıda kaynaklarına erişim kısa zamanda zorlaştı ve un stokları tükendi. İstanbul’a ulaşan göçmenlerin bir kısmı burada kalırken bir kısmı Bursa, İzmir, Karasi, Bandırma, Çanakkale, Antalya, Adana, Eskişehir, Konya, Ankara, Samsun, Sivas gibi şehirlere sevk edildi (Görsel 3.35).

Ailem, Teşrinievvelin on ikinci [25 Ekim 1912] Çarşamba günü çamaşır yıkamış, belde âdeti olmak üzere en eskilerini giymişler. O gece saat üçte ve çocuklar uykudayken Resneli Muavin Tahsin Efendi biraderim eve uğramış, Manastır’a gitmek üzere hemen hazırlanmalarını söyleyerek evine dönmüş. Tahsin Efendi, döndüğünde herkes hazırlanmış, çocuklar uykudan kaldırılmış, kısa süre sonra yaşanacak yokluğa karşı eşya, giysi ve yiyecekler tamamlanmış. Validemin veda sırasında hissettiği musibet yüzünden [...] üzerlerindeki elbiseleri değiştirmeye, kıymetli saat ve saire ki yükte hafif pahada ağır eşyayı bile almaya vakit bulamadan her şeyi terk ederek gece saat üçte yola çıkmışlar.Allah’ın hikmeti o sırada yağmur yağmaya başlamış. Yağmurun da eklendiği gecenin karanlığında yola devam etmişler. Cenab-ı Hakkin yardımıyla Sor- viç’e gitmekte olan ahaliye kavuşmuşlar. (...) Sorviç’e ulaşmışlar. Sorviç’ten Manastır’a tren bulunamadığı için Selanik’e gidecek olan harekete hazır trene binmişler. (...)Rumeli’nin düşmanların eline geçmesi ve memur bulunmam dolasıyla OsmanlI memleketine göç etmek ve orada yaşamak mecburi olmuştu. On nüfustan ibaret ve her şeyden mahrum olan ailemle beraber, kardeşim Abdullah Hulusi Efendi’nin bir buçuk odadan ibaret hanesine sığınmaya mecbur olduk.”

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 317 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.