“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 164 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 164

için Osmanlı yönetimine baskı uygulamaya çalıştı ancak Sultan II. Mahmud iç işlerine müdahale gerekçesiyle talepleri reddetti. Bunun üzerine İngiliz, Fransız ve Rus kuvvetlerinden oluşan müttefik donanması, Çanakkale Boğazı’nı ve Mora’yı abluka altına alarak Navarin’de bulunan Osmanlı ve Mısır donanmalarını ani bir baskınla imha etti (Görsel 2.15).

Osmanlı Devleti, Navarin Baskını sonrasında İngiltere, Fransa ve Rus Çarlığından tazminat talebinde bulundu. Bu talebi kabul etmeyen müttefik devletler, Yunanistan konusundaki baskılarına devam etti. Sultan II. Mahmud’un kararında direnmesi üzerine 28 Nisan 1828’de Rus Çarlığı Osmanlı Devle- ti’ne savaş ilan etti. Rumları doğrudan destekleyen Fransa da Ekim 1828’de Mora’yı işgal etti. Bunun üzerine yeniden başlayan Rum isyanları Adalar Denizimdeki adalara sıçradı. Osmanlı Devleti bu süreçte bir yandan Balkanlarda ve Kafkaslarda Rus ordularıyla savaşmak, diğer yandan da Rum isyanlarıyla uğraşmak zorunda kaldı (Görsel 2.16).

1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Rus ordusu Kafkas Cephesi’nde Kars, Ardahan, Erzurum ve Bayburt’u ele geçirdi; Tuna Cephesi’nde ise yer yer direnişle karşılaşsa da Edirne’ye kadar ilerledi. Osmanlı Devleti bu yenilgiler üzerine barış istedi ve 14 Eylül 1829’da Rus Çarlığı’yla Edirne Antlaşması’nı imzaladı. Bu antlaşma sonucunda Osmanlı Devleti hem Yunanistan’ın bağımsızlığını tanımak hem Sırplara özerklik vermek hem de Eflak-Boğdan’a tanıdığı ayrıcalıkları artırmak zorunda kaldı.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 164 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.