Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Dersdestek Yayınları

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 93

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93 Dersdestek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 93

bir devlet adamı olarak emirlerini yerine getirmeyenleri sert şekilde cezalandırdı. Ayrıca isyan çıkaranlara evvelâ nasihat edilmesini, eğer yola gelmezlerse hepsinin öldürülmesini emretti. Bunun üzerine yeniçeriler padişaha sadık kalacaklarına dair söz verdiler. IV. Murad yeniçerilere dayanarak İstanbul ve taşrada emniyeti ve sükûneti sağladı. Diğer yandan daha önce Osmanlı tarihinde görülmemiş şekilde şeyhülislamı görevden alıp sürgün ederek bir süredir bozulmuş olan ulema sınıfına göz dağı verdi.

IV. Murad, otoritesini kurma yolunda çok sert önlemler almak zorunda kalsa da buhranlar içinde dağılmanın eşiğine gelmiş olan Osmanlı Devleti’ni derleyip toparlamayı başardı. Padişah hâkimiyetini koruyup pekiştirmeye çalıştıkça önlemlerini sertleştirdi. Casuslukla mücadeleye ve kendi istihbarat teşkilatını güçlendirmeye önem verdi. 1633’te İstanbul’da çıkan ve şehrin önemli bir bölümünü kül eden yangının ardından yeni yangınların önüne geçme gerekçesiyle kahvehaneleri kapattı. Kahve, tütün ve içkinin yanı sıra geceleri fenersiz sokağa çıkmayı yasakladı.

Yasaklarına uyulup uyulmadığını bizzat kontrol ederek uymayanları cezalandırdı.

IV. Murad, hiddetli bir padişah olmasına rağmen devletin yararı için açık sözlülükle yapılan uyarılara değer verdi. Bu doğrultuda Katip Çelebi ve Koçi Bey gibi devrinin ünlü alimlerinden devlet işleriyle ilgili layihalar hazırlamalarını istedi. Onların tavsiyeleriyle gereksiz harcamaları kısarak tahta geçtiğinde boş olan hazineyi doldurdu.

IV. Murad, devlet idaresini tamamen ele alıp Kapıkulu ve Tımarlı sipahi teşkilatında disiplini sağladıktan sonra ordunun başında İran seferine çıktı. 1635 yılındaki bu seferi sırasında Kanuni’nin bile alamadığı Revan Kalesi’ni Osmanlı topraklarına kattı. 1638’de yeniden sefere çıkan padişah bu kez de bir süre önce Safevilerin eline geçmiş olan Bağdat’ı geri aldı. Böylece doğu sınırının güvenliğini sağladı.

IV. Murad İran seferleri sırasında Anadolu’dan geçerken tütün içenleri, haklarında şikâyet olan kadıları, vazifelerini ihmal edip kanun dışına çıkan devlet görevlilerini cezalandırdı. Eskişehir yöresinde mehdilik iddiasında bulunan ve halkı haraca bağlayan kişiyi ve adamlarını ortadan kaldırttı. Ayrıca kendisini tahttan indirme hazırlığı içinde olduklarını düşündüğü kardeşlerini idam ettirdi.

IV. Murad, Bağdat seferinin ardından batıda Venediklilere karşı yapacağı seferin hazırlıklarına girişti. Yeni gemiler inşa ettirip güçlü toplar döktürdü. Ayrıca Selânik taraflarına asker sevketti. Ancak hastalığının ağırlaşması üzerine planladığı bu sefere çıkamadan 1640 yılında hayatını kaybetti.

Soru: Padişahlığı sırasında yaşanan olayları ve döneminin bakış açısını göz önünde bulundurarak IV. Murad’ın idare tarzını değerlendirdiğiniz kısa bir metin yazınız.

  • Cevap: IV. Murad, padişahlığı boyunca merkezi otoriteyi güçlendirmeye odaklanmış, devletin kontrolünü yeniden sağlamak için sert ve disiplinli bir yönetim benimsemiştir. İsyanları ve düzensizlikleri bastırırken güçlü bir askerî ve istihbarat ağı kurmuş, yasaklarla halkın davranışlarını düzenlemeye çalışmıştır. Hiddetli yapısına rağmen, devlete yönelik açık sözlü eleştirilere değer vererek reformlar yapmış, hazineyi doldurmuş ve orduda disiplin sağlamıştır. Ancak sert önlemleri ve cezalandırmaları, yönetimdeki katı tavrını belirgin hale getirmiştir.

11. Sınıf Dersdestek Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 93 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!