Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Dersdestek Yayınları

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 88

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 88 Dersdestek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 88

Müslüman Osmanlı toplumunun matbaa teknolojisi ile tanışması Lale Devri’nde gerçekleşti. Türk matbaacılığının başlamasında Fransa’ya elçi olarak gönderilen Yirmisekiz Mehmed Çelebi’nin oğlu Said Efendi önemli rol oynadı. Said Efendi, Paris’te bulunduğu sırada matbaacılığın faydalarını yakından görme imkânı buldu. Ülkeye dönüşünde de Macar asıllı bir Müslüman olan İbrahim Müteferrika ile birlikte ilk Türk matbaasını kurmak üzere harekete geçti.

İstanbul’da peş peşe çıkan yangınlar nedeniyle yazma eserlerin zarar görmesi matbaaya duyulan ihtiyacı arttırmıştı. Diğer yandan özellikle sayfa sayısı fazla olan kitapların fiyatı medrese talebelerinin satın alamayacağı kadar yüksekti. Bu gerekçelerden hareketle İbrahim Müteferrika kaleme aldığı Vesîletü’t Tıbâa adlı risalesinde matbaanın ulaştığı seviyeyi, kolaylıklarını ve sağlayacağı faydaları on madde hâlinde özetledi. Daha sonra risalesini sadrazama takdim ederek İstanbul’da tüm masraflarını kendisinin karşılayacağı bir matbaa açmak istediğini bildirdi.

Talebinin uygun bulunması ve şeyhülislamın 7 Temmuz 1727 tarihli fetvasıyla da Kur’an-ı Kerim ve dinî eserler basmamak şartıyla matbaa kurma iznini aldı.

İbrahim Müteferrika (Görsel 2.30), Avusturya’dan getirdiği malzemelerle Osmanlı Devleti’nin ve İslam âleminin ilk matbaasını kurdu. Matbaada basılan ilk eser Vankulu Mehmed Efendi’nin tercüme ettiği Terceme-i Sıhâh-ı Cevheri oldu. Arapça-Türkçe bir sözlük olan bu eser Vankulu Lügati adıyla tanındı.

Müteferrika Matbaası 1730’da çıkan Patrona Halil İsyanı sırasında uğradığı tahribat nedeniyle basım işlerine bir süre ara verdi. Faaliyetini 1743’e kadar sürdüren bu matbaada altısı fen bilimleri, diğerleri ise dil, tarih ve coğrafya ile ilgili olmak üzere toplam 17 kitap basıldı.

Tarihimizdeki ilk matbaacılık deneyiminin uzun ömürlü olamamasında okuryazar sayısının ve kitap talebinin azlığı önemli rol oynadı. Matbaanın gelişememesinin bir diğer nedeni hattatların ve kitap kopyalayan müstensihlerin geçimini el yazmacılığından sağlaması oldu. Basılı eserlerin değersiz görülerek bunların yerine el yazması eserlerin tercih edilmesi de matbaayı olumsuz etkiledi.

Soru: Osmanlı Devleti’nde ilk Türk matbaasının geç sayılabilecek bir tarihte kurulmuş olmasının sonuçları hakkında neler söylenebilir?

  • Cevap: Osmanlı Devleti’nde matbaanın geç kurulması, bilgi ve kültürün yayılmasında Avrupa’ya göre geri kalınmasına yol açmıştır. Bu durum, eğitimin ve bilimsel gelişmelerin yavaş ilerlemesine, ayrıca Osmanlı’nın kültürel ve teknolojik yeniliklere geç uyum sağlamasına neden olmuştur.

11. Sınıf Dersdestek Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 88 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!