Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Dersdestek Yayınları

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 71

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71 Dersdestek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 71

Osmanlı Devleti fiyatları kontrol altında tutmak amacıyla narh uygulamasına geçti. Ancak narhların sürekli değiştirilmesi, uygulamada birliğin sağlanamaması ve değer kaybından korunma adına alışverişlerde yabancı paraların tercih edilmesi yeni sorunlara yol açtı. Diğer yandan bozulan para rejimi yalnız tüketicileri değil, üretici köylüleri de zor durumda bıraktı. Artan vergileri ödeyemeyen çiftçiler (Görsel 2.14) ya borçlanmak ya da toprağını satıp köyünü terk etmek zorunda kaldı. Osmanlı Devleti de akçenin sürekli değer kaybetmesi, dış ticaret dengesinin açık vermesi, vergilerin toplanamaması ve savaş ganimetlerinin azalması nedeniyle yeni gelir kaynakları arayışına girdi.

XVI. yüzyılın sonlarına doğru ekonomik ve mali şartları hızla bozulan Osmanlı Devleti durgunluk ve bunalım dönemine girdi. Bu durumun ortaya çıkmasında ülkeler arası ticaretin yön değiştirmesi, değerli maden hareketleri, savaşların uzun sürmesi nedeniyle savaş masraflarının fazlalaşması ve nüfus artışı gibi nedenler etkili oldu. Osmanlı ekonomisinin gerilediği bu dönemde Avrupa devletleri ucuz fiyattan topladıkları ham maddeleri işleyip satarak dünya ticaretini kontrol etmeye başladılar. Merkantilizmi benimseyen bu devletler aralarında yaptıkları paylaşım antlaşmaları, kurdukları şirketler ve güçlü ticaret filoları sayesinde denizaşırı ülkelere ihracat yaparak zenginleştiler.

Osmanlı Devleti, rekabet hâlinde olduğu devletlere karşı gücünü korumak için önce Fransa’ya, ardından İngiltere ve Hollanda’ya kapitülasyonlar tanıdı. Kapitülasyonların verilmesinde gümrük gelirlerini arttırma, mal darlığını önleme gibi ekonomik beklentilerin yanı sıra bazı siyasi hedefler de rol oynadı. Başka bir deyişle Osmanlı Devleti kapitülasyonlar yoluyla Avrupa’nın güçler dengesi içinde kendisine müttefik edinme stratejisi izledi. Örneğin Katolik Habsburgların koyduğu silah ambargosunu delmek amacıyla Protestan İngiltere’ye kapitülasyonlar tanıdı.
Kapitülasyonlar Osmanlı ticaretine hâkim olmak isteyen Batılı merkantilist devletlerin aralarındaki rekabeti sertleştirdi. Bu rekabette uzunca bir süre öne çıkan devlet Fransa oldu (Görsel 2.15). Fransa, Avusturya ve Rusya’ya karşı genellikle Osmanlı Devleti’nin yanında yer aldı. Karşılığında da 1740 yılında yaptığı yeni bir antlaşmayla kapitülasyonları sürekli hâle getirdi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Dersdestek Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 71 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!