Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Dersdestek Yayınları

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 33

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33 Dersdestek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 33

Fransızlar, Kuzey Amerika’dan sonra Batı Afrika kıyılarındaki Senegal’e girdiler. Oradan da kıtanın iç bölgelerine doğru yayılarak köle ticareti sayesinde büyük gelirler elde ettiler. Diğer yandan Hindistan, Kamboçya, Vietnam gibi denizaşırı ülkelerle ilgilenerek sömürge imparatorluklarını genişletme politikası izlediler. Bu amaçla 1664 yılında Fransız Doğu Hindistan Şirketini (Görsel 1.14) kurarak Hint Okyanusu kıyılarındaki kolonilerinde fabrikalar inşa ettiler.

2. Avrupa Güçleri Arasındaki Rekabet

Avrupa kıtasındaki güç mücadelesi kapsamında İngiltere Fransa’yı engellemek üzere Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleriyle bir ittifak kurdu. İki taraf arasında 1701’de başlayan İspanya Veraset Savaşı Fransa’nın karada ve denizde ağır yenilgisiyle sonuçlandı. İngiltere, bu savaşın ardından Kuzey Amerika’daki bazı Fransız kolonilerine yerleşti. Ayrıca savaş sürerken İspanya’dan aldığı Cebelitarık’ı ve onun güvenliğini sağlayan Minorka Adası’nı topraklarına kattı. İngiltere, Hollanda donanmasını da deniz filosunun küçük bir ortağı hâline getirdi. Böylece Avrupa kıyılarındaki önemli stratejik mevkileri ele geçirerek kıtadaki üstünlüğünü pekiştirdi.

Görsel 1.14: Fransız Doğu Hindistan Şirketinin bayrağı İngiltere tarihe Yedi Yıl Savaşları olarak geçen 1756-1763 Savaşı sonunda Fransa’nın denizaşırı sömürgelerini ele geçirerek bu devletin siyasi üstünlük arzusunu büyük ölçüde kırdı. Diğer yandan sermaye birikiminin büyük kısmını başta Hindistan olmak üzere sömürgelerinde yatırıma dönüştürerek küresel ticareti kontrolü altına aldı. Böylece Britanya İmparatorluğu adıyla dünyaya büyük ölçüde hâkim olarak rakipsiz bir güç hâline geldi. İngiltere XVIII. yüzyıldaki kazanımları ve güçlü donanmasıyla (Görsel 1.15) ufuklarında güneş batmayan bir sömürge imparatorluğuna dönüştü. Böylece Londra’dan Hindistan’a, oradan da Okyanusya ve Hong Kong’a kadar uzanan deniz yolu, söz konusu imparatorluğun can damarı hâline geldi. Bu nedenle İngiltere, denizcilik stratejisinin ana hedefini söz konusu yolun güvenli ve kesintisiz şekilde işlemesini sağlamak şeklinde belirledi.

Soru: Avrupalı güçlerin sömürgecilik faaliyetleri bu güçler ve sömürülen ülkeler açısından hangi sonuçları ortaya çıkarmış olabilir?

  • Cevap: Avrupalı güçler ekonomik kazanç sağlamış, siyasi ve askeri güçlerini artırmıştır. Sömürülen ülkeler ise doğal kaynaklarını kaybetmiş ve sosyal yapıları bozulmuştur.

11. Sınıf Dersdestek Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 33 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!