Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Tarih Dersdestek Yayınları

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 195

“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 195 Dersdestek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 195

Abdülaziz darbeciler tarafından öldürüleceği düşüncesiyle geçirdiği birkaç günün ardından 4 Haziran 1876 günü odasında yaralı hâlde bulundu. Hastane yerine yakınlardaki bir karakola götürülen padişah burada hayatını kaybetti. Doktorlardan alınan inandırıcılığı şüpheli bir raporla da padişahın intihar sonucu hayatını kaybettiği resmen ilan edildi.
Sultan Abdülaziz’den sonra tahta geçen V. Murad (Görsel 4.44) da meşrutiyetin ilanı konusunda isteksiz davranıyordu. Bunun üzerine önde gelen meşrutiyet yanlılarından Şuray-ı Devlet Reisi Mithat Paşa, padişahı ikna etmek için harekete geçti. Mithat Paşa, Balkanlarda devam eden ve bir türlü önlenemeyen isyanlar nedeniyle Kanûn-ı Esâsî’nin acilen ilanını savunuyordu. Ona göre Balkan meselesinin görüşüleceği İstanbul Konferansı’nın toplanmasına fırsat verilmeden anayasal düzene geçilmeli ve böylece büyük devletlerin iç işlerimize karışmaları önlenmeliydi.

Mithat Paşa, padişah V. Murad’ı ikna edemeyeceğini anlayınca meşrutiyeti ilan edeceği taahhütünde bulunan şehzade Abdülhamid ile anlaştı. Aynı günlerde V. Murad’ı muayene eden doktorlar heyeti, padişahın aşırı öfke hâllerinin tam olarak iyileşemeyeceğini belirten bir rapor düzenledi. Vukelâ Meclisi, 30 Ağustos 1876’da yaptığı toplantıda, bu rapora dayanarak V. Murad’ın tahttan indirilmesine karar verdi. Bir gün sonra devlet adamlarının huzurunda okunan fetvada da Sultan Murad’ın hastalığı nedeniyle görevini yapamadığı ifade edildi. Böylece V. Murad üç ay kadar süren saltanatının ardından tahttan indirildi ve yerine kardeşi II. Abdülhamid getirildi.

24 Temmuz 1908’de meşrutiyetin ikinci kez ilanı Osmanlı Devleti’nin çöküşten kurtulacağı yönündeki inancı ve umutları güçlendirmişti. Ancak kamuoyundaki bu iyimser hava peş peşe gelen toprak kayıpları haberleriyle yerini büyük bir hayal kırıklığına bıraktı. Bu olumsuz gelişmeler Osmanlı Mebusan Meclisindeki azınlık milletvekillerini Türklere karşı cesaretlendirdi. Hatta Araplar ve Arnavutlar gibi Müslüman unsurları temsil eden milletvekilleri bile Türklerden uzaklaşmaya başladı.

Soru: Müslüman olmalarına rağmen Arap ve Arnavut temsilcilerinin Osmanlı Mebusan Meclisinde Türklerle aralarına mesafe koymaları, bu kişilerin hangi fikir akımının etkisiyle hareket ettiklerini göstermektedir? Neden?

  • Cevap:

11. Sınıf Dersdestek Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 195 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!