11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 176
“11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 176 Dersdestek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 176
Osmanlı Devleti, Rusya’dan sonra Fransa ile ittifak girişiminde bulundu. Fransa’nın Mısır’a saldırması, Cezayir ve Tunus’u alması tarihî Osmanlı-Fransız dostluğunu zedelemiş olsa da hükümet, özellikle Rus tehdidine karşı bu devletten yardım alabileceğine inanıyordu. Osmanlı Devleti’nin bu ülke ile ittifak girişimi Bahriye Nazırı Cemal Paşa’nın 1914 yılı Temmuz ayında Paris’e gitmesiyle başladı. Cemal Paşa, Fransız yetkililerden Yunanistan ile yaşanan adalar meselesinin çözümüne yardımcı olmalarını ve Fransa’nın dâhil olduğu ittifaka Osmanlı Devleti’nin de kabul edilmesini istedi. Ancak Fransa 1870’te Almanya karşısında uğradığı yenilgiyi unutmuyor ve bu devlete karşı İngiltere ve Rusya’nın yardımına güveniyordu. Rusya’nın dostluğunu kaybetmemek için de Osmanlı Devleti’nin ittifak girişimlerine sıcak bakmıyordu.
Osmanlı Devleti büyük devletlerle ittifak girişimlerinden olumlu bir sonuç alamayınca yalnızlıktan kurtulmanın yolunu Almanya ile yakınlaşmakta buldu.
Osmanlı-Alman ittifakını en fazla isteyenlerin başında Harbiye Nazırı Enver Paşa geliyordu. Sadrazam Said Halim Paşa, Dâhiliye Nazırı Talat Paşa ve Bahriye Nazırı Cemal Paşa da ittifak fikrini destekleyenler arasındaydı. Onlara göre Osmanlı Devleti tarafsız kaldığı takdirde zayıf düşer ve topraklarında gözü olan sömürgeci devletlerin karşısında tutunamazdı. Buna karşılık Almanya ile birlikte hareket ederse Rus tehdidini durdurabilir, Balkanlarda kaybedilen yerleri geri alabilir, Düyûn-ı Umûmiye İdaresinin ve kapitülasyonların kaldırılmasını sağlayabilirdi.
Osmanlı Devleti’nin Almanya’dan gelecek silaha ve paraya, Almanya’nın ise Osmanlı Devleti’nin jeopolitik konumuna ve askerine ihtiyacı vardı. Buna karşılık başta Almanya’nın İstanbul büyükelçisi Wangenheim (Vangenhaym) olmak üzere Almanya’daki birçok devlet adamı kötü durumdaki Osmanlı ordusunun kendilerine yük olacağını söylüyordu. İmparator II. Wilhelm ise Osmanlı Devleti’ni Rusya karşı yeni cepheler açarak Almanya’nın işini kolaylaştıracak bir güç olarak görüyor ve ittifakın gerçekleşmesini istiyordu.
Osmanlı Devleti’nin Almanya ile ittifak kararı padişah V. Mehmed Reşad’ın Sadrazam ve Hariciye Nazırı olan Said Halim Paşa’yı (Görsel 4.23) yetkilendirmesiyle resmiyet kazandı. Sadrazam 28 Temmuz 1914’te büyükelçi Wangenheim’a Almanya ile gizli bir ittifak antlaşması yapma ve bu yolla Üçlü İttifaka katılma isteğini bildirdi. Teklifin kabulü üzerine Osmanlı Devleti ile Almanya arasında 2 Ağustos 1914’te ittifak antlaşması imzalandı. Osmanlı Devleti antlaşmanın imzalandığı gün genel seferberlik ilan etti. İttifak antlaşmasına göre taraflardan biri Rusya’nın saldırısına uğradığında diğeri ona yardım edecekti. Antlaşmayı izleyen günlerde Rusya, Almanya’ya saldırdı. Ancak Osmanlı Devleti askerî hazırlığını henüz tamamlamadığını söyleyerek bir süreliğine savaşın dışında kaldı.
Soru: Osmanlı yöneticilerinin yerinde olsaydınız Birinci Dünya Savaşı öncesinde ittifaklar konusunda nasıl bir politika izlerdiniz? Neden?
- Cevap: Tarafsız bir politika izleyerek Osmanlı’nın savaşın yıkıcı etkilerinden korunmasını sağlardım. Ayrıca, büyük devletlerle dengeli ilişkiler kurarak ekonomik ve askeri kalkınmayı hedeflerdim.
11. Sınıf Dersdestek Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 176 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.